Starlinger, Türkiye’ye İlk Şişeden Şişeye Geri Dönüşüm Sistemini Sunuyor

ecoSTAR PET 215 iV+, Starlinger’in Türkiye’de işletime giren ilk şişeden şişeye geri dönüşüm sistemi olacak. Starlinger recycling technology tarafından tasarlanan ve en büyük ekstrüderlerden biri ile donatılan makine, saatte 2.400 kilograma kadar gıda ile uyumlu rPET üretiyor. Projenin, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA tarafından değerlendirmesi halen gerçekleştiriliyor.

Starlinger recycling technology Satış Müdürü Paul Niedl: “Başatlı, Türkiye’de PET şişeden şişeye geri dönüşümün öncülerinden biri. Bu zorlu projelerinde Starlinger PET geri dönüşüm makinesini tercih ettikleri için mutluyuz. Başatlı, bu yatırım ile Türkiye’de PET şişe geri dönüşüm sisteminin kurulmasına önemli bir katkı sunacak.”

1953’te kurulan aile şirketi Başatlı Boru Profil San.Tic.A.Ş., Kocaeli’ndeki fabrikasında endüstriyel çelik borular, kutu profiller ve saclar üretmektedir. PET geri dönüşüm pazarına 2019 yılında giren şirket, şişelerden ve tüketim sonrası atıklardan PET flake imal etmeye başlamıştır.

rPET flake’ler, gıda dışı PET ambalajlarda, elyaflarda ve ambalaj şeritlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Foodgrade rPET granüller; FDA, EFSA ve Starlinger tarafından onaylanmış geri dönüşüm makinesi ile işlenmekte ve preform üretimi için şişeden şişeye üretim sektörüne teslim edilmektedir.

KAYNAKÇA:

1.HABER PLASTİK