OECD: Yapay Zeka İşlerin Niceliğinden Çok Niteliğini Etkiliyor

OECD tarafından yayınlanan rapora göre yapay zeka, “tehlikeli veya sıkıcı” olarak kabul edilen işlerin azalmasına neden olarak ilerleyebilir.

OECD’nin “İstihdam Görünümü 2023” başlıklı raporu, yapay zekanın şimdiye kadar iş gücü kalitesine daha fazla etkisinin olduğunu vurguluyor.

Raporda, yapay zekanın iş gücü piyasasında önemli bir etkisinin kaçınılmaz olduğu ifade edilirken, şu ana kadar işlerin niteliğinin, niceliğinden daha fazla etkilendiğine dikkat çekiyor. OECD, yapay zekanın istihdama gelecekteki etkisinin henüz belirsiz olduğunu belirtirken, bu alanda “eşi benzeri görülmemiş” bir ilerleme kaydedildiğini ve bu durumun “neredeyse tüm faaliyet sektörlerini ve meslekleri” etkileyeceği öngörüsünde bulunuyor.

İstihdam Üzerindeki Olumsuz Etkileri Şimdilik Belirsiz

Yapay zekanın istihdam üzerindeki olumsuz etkilerine dair çalışmada “çok az kanıt” olduğu belirtiliyor ve olumsuz etkilerin görülmesinin zaman alabileceği vurgulanıyor. Rapora göre yapay zekanın ilerlemesi, “tehlikeli veya sıkıcı” olarak kabul edilen işleri azaltabilir.

Bu durumun, motivasyonu ve çalışma güvenliğini artırabileceği öngörülüyor. MIT profesörü Daron Acemoğlu, euronews’e yaptığı açıklamada yapay zeka teknolojisinin önemine dikkat çekerek, büyük olasılıkla önümüzdeki yirmi yıl içinde dünyanın birçok yerinde üretimin önemli bir parçası haline geleceğini belirtti. Acemoğlu, Türkiye’nin bu alanda geri kaldığını ve verimliliğinin düşük olduğunu, yeterli düzeyde teknolojiye yatırım yapmadığını vurgulayarak, önümüzdeki 20 yıla dikkat çekti. Türkiye’nin genç ve dinamik bir ülke olmasına rağmen yaşlanmaya başlayacağına işaret eden Acemoğlu, bu süre içinde genç potansiyeli ve ekonomisini kullanması ve geleceğe yönelik yatırımlar yapması gerektiğini ifade etti.