Google, Yapay Zekalı Mikroskop Geliştiriyor

Yapay zeka artık hastalıkların tespitinde kullanılmaya başlanıyor. Google, doktorların kanseri tespit etmelerine yardımcı olmak için yapay zeka destekli bir mikroskop geliştiriyor.

Google, ABD Savunma Bakanlığı ile işbirliği yaparak yapay zeka destekli bir “Artırılmış Gerçeklik Mikroskobu” (ARM) prototipi geliştirdi. Bu prototip, ısı haritaları veya nesne sınırları gibi görsel göstergeleri gerçek zamanlı olarak üst üste bindirmek amacıyla kullanılıyor. Yapay zeka, örneklerin sınıflandırılmasını kolaylaştırarak kanser hücreleri veya patojenlerin varlığını tespit etmeye yardımcı olacak.

Yapay Zekalı Mikroskop

Artırılmış Gerçeklik Mikroskobu (ARM), ilk kez 2018 yılında kamuoyuna tanıtıldı, ancak henüz hastalıkların tespiti amacıyla kullanılmadı. Şu anda 13 farklı ARM prototipi mevcut ve günlük klinisyenlere yardımcı olabilmesi için önemli testlerin hala yapılması gerekiyor. Ancak Google’ın amacı, “hastanelerde ve kliniklerde bulunan mevcut ışık mikroskoplarına uyarlanabilecek” bir sistem oluşturmak. ARM ile donatılmış mikroskoplar daha sonra her biri benzersiz değerlendirme hedeflerine göre uyarlanmış metin, oklar, konturlar, ısı haritaları veya animasyonlar gibi çeşitli görsel geri bildirimler sunabilecek.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Savunma İnovasyon Birimi, Google ile ARM’ın ordu tarafından dağıtılmasını sağlamak için anlaşmalar üzerinde görüşmeler yaptığını ve bu sonbaharda bazı hükümet kullanıcılarına sunulabileceğini umuyor. ARM’ın maliyetinin 90.000 ila 100.000 dolar arasında olması bekleniyor. Bu maliyet, küçük ve orta ölçekli sağlık kuruluşlarının bütçelerini aşıyor.

Bununla birlikte, Google Health, yalnızca teşhis doğruluğunu artırmakla kalmayıp aynı zamanda sağlık personelinin sınırlı olduğu tıp alanındaki eksiklikleri gidermeye yardımcı olan yapay zeka destekli araçlara ilk kez yatırım yapmıyor. Teknoloji devi, sağlık hizmetlerini iyileştirmek amacıyla yapay zekaya yatırım yapan girişimlerle ortaklık kurmaya büyük önem verdiği ve son on yılda yapay zeka yatırımlarına 200 milyar dolardan fazla kaynak aktardığı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2030 yılına kadar dünya genelinde 15 milyon sağlık çalışanı eksikliği öngördüğü için, sağlık alanında yapay zekanın kullanılması büyük faydalar sağlayabilir.