Garanti’den Mavi Nefes Projesi Skoru:200 Ton Atık

Garanti BBVA’nın DenizTemiz Derneği/TURMEPA işbirliğiyle başlattığı Mavi Nefes Projesi’, Marmara Denizi’nde deniz kirliliğini azaltmayı ve önlemeyi hedefliyor.

Proje kapsamında Eylül 2021 ile Aralık 2023 arasında yaklaşık 200 ton atık toplandı ve bu atıklar geri dönüşüme kazandırıldı. Ayrıca, proje kapsamında Marmara Denizi’nde 2 adet katı, Adrasan’da 1 adet sıvı ve Van’da 1 adet katı ve sıvı atık toplayan deniz süpürgeleri kullanıldı.

Proje sadece atık toplama faaliyetleriyle sınırlı kalmıyor; aynı zamanda deniz temizliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla ortaokul öğrencilerine ve öğretmenlerine denizlerin önemi, deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir su kaynakları için bireysel sorumluluklar konularında eğitimler veriliyor. Bu kapsamda Kocaeli, Bursa, İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve Tatvan’da 273 okuldan 3 bin 553 öğretmene ve 63 bin 612 öğrenciye ulaşıldı.

Ayrıca,Mavi Nefes otobüsüyle öğrencilere sıfır atık felsefesiyle hazırlanmış robotik kodlama ve üretim becerileri eğitimleri gerçekleştiriliyor, atölyeler düzenleniyor. Gezici otobüsle aynı dönemde Kocaeli, Bursa, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova’da 167 okuldan 3 bin 291 öğrenci ve 248 öğretmene eğitim verildi.

Projenin ‘Mavi Dedektifler’ ayağında ise lise öğrencilerine sıfır atık eğitimleri düzenlenerek deniz kirliliğine yönelik projeler geliştirmeleri teşvik ediliyor. Mavi Dedektif adayları, akranlarına mentörlük yaparak farkındalık kazandırıyor. Mavi Nefes’in Mavi Dedektifler ayağına Eylül 2021’den bu yana 15 okuldan 271 öğrenci katıldı.

Proje, deniz ekosisteminin rehabilitasyonu için uzun vadeli bilimsel koruma ve izleme çalışmalarını da içerecek şekilde genişletilecek. Saros Körfezi’nin korunması ile Göcek bölgesinde deniz çayırlarının korunması ve izlenmesi için çeşitli çalışmalar yürütülecek.