Garanti BBVA’nın Çevre Dostu Yaklaşımı: Karbonsuzlaşma Hedefleri

Garanti BBVA, 2030 yılı ara dönemine kadar Net Sıfır Bankacılık Birliği taahhütleri doğrultusunda karbon salınımını azaltmayı hedefleyen bir eylem planı açıkladı. Bu plan, bankanın karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşmak için önemli bir adım olarak görülüyor.

Garanti BBVA, Türkiye’den Net Sıfır Bankacılık Birliği’ne ilk imza atan banka olarak 2021 yılında ara dönem karbonsuzlaşma hedeflerini açıkladı. Banka, 2050 yılına kadar borç verme ve yatırım portföylerini net sıfır emisyonla uyumlu hale getirmeyi taahhüt ederek, sürdürülebilir bir gelecek için adım atmaya devam ediyor.

Şirket, 2021 yılında Türkiye’de kömürden çıkış taahhüdü veren ilk banka olmanın yanı sıra, kömür santralleri ve madenleri ile ilgili yeni yatırımları finanse etmeme kararı aldığını ve 2040 yılına kadar portföyündeki kömür faaliyetlerine ilişkin riskini sıfırlayarak sektörden tamamen çıkacağını duyurdu. Bankanın bu kararı, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

Türkiye’de bir ilke imza atan Garanti BBVA, 2022 yılında kömürden çıkış taahhüdünü genişleterek diğer karbon yoğun sektörler için de PACTA (Paris Anlaşması Sermaye Geçişi Değerlendirmesi) metodolojisi ile uyumlu ara dönem karbonsuzlaşma hedeflerini açıkladı. Bu adım, bankanın sürdürülebilirlik alanındaki liderliğini gösteriyor ve çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor.

Garanti BBVA, enerji, otomotiv, demir-çelik ve çimento sektörlerindeki karbon emisyonlarına yönelik olarak güncel risk ağırlıklı emisyon yoğunluklarını belirleyerek, 2030 yılına kadar bu sektörlerdeki azaltım hedeflerini açıkladı. Bankanın sürdürülebilirlik alanında belirlediği stratejik öncelikler doğrultusunda, karar süreçlerine odaklanan, güçlü, kapsayıcı, hesap verebilir ve sektöre özel prensipleri göz önünde bulunduran bir yaklaşımla belirlenen hedefler, iklim değişikliği ile mücadeledeki kararlılığını gösteriyor. Banka, sürdürülebilir dönüşüm yolculuğunda finans kuruluşlarının rolü ve sorumluluğunun bilincinde olarak müşterilerinin daha sürdürülebilir bir geleceğe geçişlerinde yol arkadaşlığı yapmayı hedefliyor.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, şu açıklamalarda bulundu:

“17 yılı aşkın süredir faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ekseninde şekillendiriyor, iklim değişikliğiyle mücadele için de önemli adımlar atıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de Birleşmiş Milletler Net Sıfır Bankacılık Birliği’ne katılan aynı zamanda kömürden çıkış taahhüdü veren ilk banka olduk. 2050 yılı taahhütlerimizi yerine getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunun için elimizdeki verileri gözden geçiriyor, karbonsuzlaşma hedefimiz kapsamında bulunduğumuz yeri ve ulaşmak istediğimiz hedefe hangi mesafede olduğumuzu düzenli olarak analiz ve takip ediyoruz. Taahhüt ettiğimiz net sıfır hedefine ulaşmak için karbon yoğun sektörler özelinde 2030 yılı ara dönem hedeflerimizi planladık. PACTA metodolojisi kapsamında belirlediğimiz hedeflerle müşterilerimizin karbonsuzlaşma süreçlerindeki gelişimlerini takip ediyor, bu yolda yeni teknolojiler ve üretim metotlarına yapacakları yatırımlara yönelik finansal destekler sunuyoruz. Karbonsuzlaşma hedefleriyle uyumlu müşterilerde risk ağırlığını artırarak kredi portföyündeki geçiş risklerini azaltmak ve buna ilaveten çevresel ve sosyal performans açıklamalarına yönelik şeffaflık taahhüdümüzü yerine getirmek en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor.”