Emtia Piyasası Zorlu Bir Çeyreği Geride Bıraktı

Yılın ilk çeyreğinde, küresel emtia piyasaları için sert dalgalanmalar yaşandı. Global ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar, Ocak-Mart 2023’te emtia piyasasını etkiledi.

Emtia piyasası, fiyatlamaların zorlaştığı ve yoğun bir satış baskısının olduğu yılın ilk çeyreğini geride bıraktı. Bu süreçte 4 unsur öne çıktı:

1) Çin’in Kovid-19 tedbirlerini kaldırmasından sonra kontrolsüz şekilde artan vaka sayıları ve Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler emtia piyasasında risk algısını arttırdı.

2) Amerikan Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve resesyon endişeleri piyasaları baskı altına aldı.

3) Merkez bankalarının “şahin” söylemleriyle emtia piyasasında aşağı yönlü bir seyir görüldü.

4) Küresel çapta bankacılık sektörüne dair sıkıntılar ve para politikalarına yönelik belirsizlikler de ürün bazlı ayrışmalara yol açtı.

Yılın ilk çeyreğinde tarım emtialarında da dalgalı bir seyir görülmesine rağmen kakao ve şekerin performansı dikkati çekti. İlk çeyrekte Intercontinental Exchange’de (ICE) 0.22 dolarla Kasım 2016’dan beri en yüksek seviyeyi gören şeker yüzde 9.6, 2.963 dolarla Ağustos 2016’dan bu yana en yüksek seviyeyi gören kakao yüzde 12.8 ve kahve yüzde 1.9 artarken, pamuk yüzde 0.7 düşüş kaydetti.

Analistler, Hindistan’da şeker üretiminin azalacağına dair öngörülerin fiyatlarda yükselişe neden olduğunu söyleyerek , ülkede şeker rekoltesinin azalmasıyla küresel arz sorunlarının tetiklenebileceğinden endişe edildiğini söyledi. Kakao fiyatları ise bazı Batı Afrika kakao mahsullerinin kalitesiyle ilgili endişelerden destek gördü. Fildişi Sahili’ndeki bazı kakao ihracatçılarının, kakao çekirdekleri kıtlığı sebebiyle sözleşmelerinde temerrüde düşmek üzere olduklarına dair haberler üzerine de kakao fiyatları yükseldi.

Kahve artarken buğday düştü. Brezilya’daki hava koşulları kahve fiyatlarını da etkiledi. Ülkede, kahve yetişen alanlarda toprak nem oranının 7 yılın zirvesine çıktığına dair haberlerle kahveye ilişkin üretim endişeleri arttı ve kahve fiyatlarında yükseliş kaydedildi. Yılın ilk çeyreğinde Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 12.6, mısır yüzde 2.7, soya fasulyesi yüzde 1.2 ve pirinç yüzde 6.5 değer kaybetti