Biyoplastik Nihayet Kalkışa Hazır mı?

Biyoplastik pazarı fiyat, performans, bulunabilirlik ve uygulanabilirlik ile sınırlıdır. Bu değişiyor olabilir.

Biyoplastikler, özellikle biyolojik olarak parçalanabilen veya daha kesin olmak gerekirse, kompostlanabilir biyoplastikler, son 20 ila 25 yıldır kullanılmaktadır. İlk beklentiler yüksekti – plastik endüstrisinin “büyük beyaz umudu” haline geldiler – ancak fiyat, performans, bulunabilirlik ve uygulanabilirlik bu malzemeleri esnek ambalaj veya tarım gibi belirli niş pazarlara indirdi. Bilgi eksikliği isimlendirme sorunlarını da gündeme getirdi.

Biyobozunur plastiklerin nasıl bozunduğu, özellikle hangi koşullarda bozulduğu, bu plastiklerin belirli bir kullanım süresinden sonra kendiliğinden parçalanacağının düşünüldüğü birçok firma arasında kafa karışıklığına neden oldu.

Sonunda, biyolojik olarak parçalanabilen plastiklere başlangıçta düşünülenden daha az ilgi olup olmadığı veya mevcut üretim pazar ihtiyaçlarını karşıladığı için toplam kapasitenin düşük kalıp kalmadığı net değildi.

Küresel Biyoplastik Üretimi 2 Milyon Tonluk Bariyeri Aştı

Son on yılda, biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerin üretimi, nadiren yılda 1,5 milyon tonu aşan düşük yıllık büyüme oranları gösterdi. Ancak Avrupa biyoplastik pazarına ilişkin bir rapora göre, 2022’de küresel biyoplastik üretimi – örneğin biyolojik olarak parçalanabilen ve fosil bazlı olmayan plastikler, biyo-PE ve biyo-PET – 2 milyon tonluk bariyeri aştı ve biyolojik olarak parçalanabilen plastikler 1,2 milyon ton oldu . Biyobozunur polimerlerin üretimindeki bu değişiklik, döngüsel ekonomiye yönelik yeni bir zihniyet ve Avrupa Birliği tarafından 2018 yılında ortaya konan ve daha fazla geri dönüştürülmüş plastik ve fosil bazlı olmayan plastiklerin yeniden kullanıma sunulması yaklaşımını vurgulayan AB plastik stratejisiyle ilgili olabilir. Bu politikalar, biyoplastiklerin olumlu kamuoyu algısı ile uyumludur.

PHA Bazlı Biyoplastikler, Polipropilene Bir Alternatif

PHA bazlı biyoplastiklerin üretiminin de artması bekleniyor. Toprakta PHA biyolojik olarak parçalanabilirliği ve nispeten yüksek bir servis sıcaklığı, bu polimerleri polipropilen gibi emtiaların yerini almaya daha uygun hale getirir. PHA, kopolimerler alanında birçok olasılığa sahiptir, çünkü çok çeşitli özellikler sağlarlar ve bu malzemelerin esnekliğini arttırırlar. PLA’dan farklı olarak, PHA biyoplastikleri “açık kodlu” polimerlerdir ve önemli sayıda girişim, işlerini bu plastik ailesindeki yeni polimerlerin ve bileşiklerin geliştirilmesine dayandırmaktadır. (PHA, farklı bakteri ve karbon kaynakları kullanılarak birçok şekilde elde edilebilir, bu nedenle açık kod analojisi. PLA’nın yalnızca bir avuç tedarikçi tarafından sağlanan laktide ihtiyacı vardır.)

Nişasta bazlı karışımlar gibi en çok kullanılan biyolojik olarak parçalanabilen plastiklere olan talep, termal ve mekanik özelliklerinin bu malzemeleri tarıma ve torba üretimine indirgediği göz önüne alındığında, genel olarak öngörülen büyümeye rağmen aynı kalmıştır. Bununla birlikte, bu plastiklerin konumu iyi bilinmektedir ve yeni nişasta kaynaklarına kolay erişim nedeniyle yeni şirketler pazara girmektedir.

Yönetmelikler Biyolojik Olarak Parçalanabilen Plastiklerin Alımını Belirleyecek

40 ila 50 yıl önce olduğu gibi, birçok geri dönüşümcü bileşik haline geldiğinde ve müşterileri için özel bileşikler geliştirmeye başladığında ve plastikler ahşap, cam, metal ve kağıt gibi geleneksel malzemeler üzerinde zemin kazanmaya başladığında, şimdi biyoplastiklerde de benzer bir şey olabilir. PLA, PHA ve diğer biyoplastikleri değiştiren yeni bir bileşik türü, bazı uygulamalarda geleneksel polimerlerden uzaklaşmaya neden olabilir.

Bununla birlikte, biyolojik olarak parçalanabilen plastik bileşikler, kompostlanabilirlik konusunu ele almalıdır. Bir biyoplastiğe neyin eklendiğine bağlı olarak, uygulama alanıyla birlikte kompostlanabilirliği de etkilenebilir. Bu nedenle, yeni bir bileşik tasarlarken kompostlanabilirlik standartları bir öncelik olmalıdır ve sertifikalı laboratuvarlar tarafından değerlendirilmesi şiddetle tavsiye edilir. Son kullanıcılara, PLA veya PHA parçalarıyla elektrikli süpürge gibi bir şey yapıldığında kompostlanabilirlik koşullarının elde edilemeyeceği de öğretilmelidir.