Ağaç Kabuğu Bazlı Plastik Malzeme Geliştirdi

Sürdürülebilir paketleme girişimi, ağaç kabuğunu mevcut ambalaj kalıplama hatlarında çalışan biyoplastik bazlı bir alternatif olarak kullanıyor.

Merkezi Londra, İngiltere’de bulunan bir start-up olan Bpacks, plastik ambalaj üretim hatlarına kusursuz bir şekilde entegre olan gübrelenebilir ağaç kabuğu bazlı bir malzeme geliştirdi.

Şirketin teknolojisi, plastik yerine kullanılmak üzere ağaç kabuğu bazlı pelet ve levha üretimine olanak sağlıyor. Bpacks, şirketin Belgrad, Sırbistan’daki 300 m 2 /3.230 ft2 Ar-Ge merkezinde kabuk bazlı malzemenin yanı sıra bitmiş sert ambalajı da üretebiliyor.

Malzemenin üretim süreci geleneksel polimerlerinkine çok benziyor; örneğin, enjeksiyonlu kalıplama veya ısıyla şekillendirme kullanılarak yapılan ambalaj üretimi, plastik ambalaj üretimini yansıtır.

Plastikten ağaç kabuğu bazlı malzemeye geçiş yapmak isteyen ambalaj üreticileri için ambalaj kalıplama için yeni bir alete ihtiyaç duyulmaması, zamandan ve sermaye giderlerinden tasarruf sağlar.

Bu faydaların yanı sıra Bpacks işleme yöntemi, plastik işlemeye göre çok daha küçük bir karbon ayak izine sahiptir. Şirkete göre teknolojisi, geleneksel plastik üretim yöntemlerine göre altı kata kadar daha az karbondioksit emisyonu salıyor.

Bpacks ambalaj uygulamaları ve kullanım ömrü

Bpacks’in malzemesi hem ev hem de endüstriyel kompostlamayla uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Şirket, laboratuvarında evde kompostlaştırma testleri gerçekleştirdi ve çeşitli ayrıştırma yöntemlerini test etmeye devam ediyor. Sonunda malzeme için kompostlama ve gıdayla temas sertifikaları almayı planlıyor.

Bugüne kadar yapılan testler, kabuk bazlı malzemenin aktif bir ortamda bir hafta içinde gübreye dönüştüğünü ve nemli toprakta bir ila iki ay içinde tamamen ayrışabildiğini gösteriyor. Ayrışma, kompostu zenginleştiren besinleri açığa çıkarır.

Buna karşılık, polilaktik asit (PLA) ve poli(butilen adipat-ko-tereftalat) (PBAT) gibi biyolojik olarak parçalanabilen polimerler, komposta besin maddesi eklemeden sonunda su ve karbondioksite ayrışır.

Bpacks malzemesinin ilk ticari uygulaması, meyve paketleri ve fast-food restoranlarına yönelik ambalajlar da dahil olmak üzere sert gıda ambalajlarıdır. Ayrıca şirket, kozmetik kavanozları ve deterjan kapları gibi uygulamaları da değerlendiriyor.

Bpacks şu anda pilot üretim çalışması için iki şirketle görüşüyor; Projelere ilişkin ayrıntılar henüz mevcut değil.

Fikri mülkiyetini korumak için şirket yakın zamanda Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) kapsamında uluslararası bir patent başvurusunda bulundu. “Öncelikli odak noktamız mevcut patentimiz ve formülümüzdür. Bu aşama tamamlandıktan sonra amacımız ticari çabalarımızı geliştirmek olacaktır” diyor Semenov.

Bpacks “üretim yeteneklerini genişletmeyi amaçlıyor” diye açıklıyor. “Bu, formülleri test etmek ve çeşitli ambalaj yeniliklerini keşfetmek için tek bir hattın kullanılmasını içeriyor. Ayrıca dünya çapında stratejik ortaklar arayarak teknolojimizi franchising yoluyla genişletmeyi planlıyoruz.”