2024 Teknoloji Şirketleri İçin En Büyük 10 Fırsat

Uluslararası danışmanlık hizmetleri şirketi Ernst & Young (EY), 2024’e ait ‘Teknoloji Şirketleri İçin En Büyük 10 Fırsat’ araştırması sonuçlarını duyurdu.

Şirketin açıklamasına göre, ekonomik dalgalanmalar, jeopolitik gelişmeler ve ticari anlaşmazlıklar gibi risklere rağmen, teknoloji şirketlerinin büyümeye devam etmesi için odaklanmaları gereken en önemli 10 fırsat alanı belirlenmiştir.

EY’nin araştırmasına göre, GenAI olarak adlandırılan üretken yapay zeka, oyunun kurallarını değiştiren bir teknoloji olarak benimsenmelidir. GenAI, yeni bir dijital dönüşüm çağını başlatmıştır. Bu nedenle, daha önce ortaya çıkan ve uygulanan dijital dönüşüm çabaları, GenAI’nin ortaya çıkmasıyla hızla etkisiz hale gelmektedir. Geride kalan teknoloji şirketleri, yapay zekayı stratejik bir unsur olarak benimseyerek rekabet avantajı elde edebilirler. Yapay zeka, sadece dönüşüm süreçlerini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda hızla evrilen teknoloji ve iş modelleri ile iş operasyonlarını yeniden şekillendirme olanağı sağlar.

Teknoloji Şirketleri Dijital Altyapı Yatırımlarını Optimize Etmeli

Uç bilgi işlem (edge) sistemlerine ve yeni dijital altyapı biçimlerine yatırım yapılması gerekmektedir. Yeni nesil teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, kuruluşların robotik cihazlar, akıllı ev sensörleri ve sürücüsüz araçlar gibi kaynaklardan gelen ve sürekli artan büyük miktardaki verileri işlemesi gerekmektedir. Yapay zekanın hızla ilerlemesiyle birlikte, uç bilgi işlem (edge) alanında ultra hızlı işlem gerektiren kullanım senaryolarının sayısının artması ve düzenlemelerdeki sürekli değişimler göz önünde bulundurulduğunda, teknoloji şirketlerinin 2024 yılında operasyonlarını ve deneyimlerini iyileştirmek için dijital altyapı yatırımlarını optimize etmeleri gerekmektedir.

Gelişmekte olan pazarlarda ek tedarik zinciri hatları oluşturmanın önemine vurgu yapılan araştırmada, jeopolitik olaylar ve tedarik zincirindeki aksamaların, şirketlerin yönetim kurullarının gündemindeki öne çıkan risklerden ikisi olarak belirlendiği ifade edilmektedir. Küresel alanda hizmet veren şirketler için ikincil bir tedarik zinciri hattı oluşturmanın, gelecekteki olası ticari aksaklık risklerini azaltmanın etkili bir yolu olduğu düşünülmektedir.

Siber Riskleri Azaltmak İçin İleri Teknolojilerden Faydalanılmalı

Siber riskleri azaltmak için ileri teknolojilerden faydalanma gerekliliği ortaya çıkıyor. GenAI ve kuantum teknolojileri gibi gelişmekte olan teknolojiler, işletmelere birçok fayda sağlarken, aynı zamanda siber tehditlerin doğasını kökten değiştiriyor ve oluşturdukları riskleri artırıyor. Teknoloji şirketlerinin veri açısından zengin ancak karmaşık bir teknik sisteme sahip olma eğilimi, onları siber tehditlere özellikle açık hale getiriyor.

EY Türkiye Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji Sektör Lideri ve Danışmanlık Bölümü Şirket Ortağı Emre Beşli’nin açıklamalarına göre, teknoloji sektöründeki araştırmalara dayanarak belirlenen fırsat alanları, bu sektördeki şirketlerin ve alt sektörlerin 2024 yılında ve sonrasında başarılı olmaları için önemli bakış açıları sunmaktadır. GenAI’ın farklı perspektiflerle öne çıkmasının sürpriz olmadığını belirten Beşli, aynı zamanda tedarik zinciri yedekliliği, enerji verimliliği, etkin siber güvenlik ve risk yönetimi gibi uzun süredir gündemde olan fırsat konularının da geçerliliğini koruduğunu ifade etti. Ayrıca, vergi mevzuatındaki değişiklikler ve diğer regülatif konuların da fırsatları şekillendiren kritik faktörler arasında olduğunu vurguladı.