Yerli Üretici İç Talebi Karşılayamıyor Miti Çürüyor

Plastik sektörüne uzaktan da olsa bağı olan herkesin bildiği gibi inanılmaz bir ham madde sıkıntısı içerisindeyiz. Bu durumun yerel olduğu kadar küresel olarak da pek çok sebebi var. Ancak mevcut koşullar altında bir de geri dönüştürülmüş ham madde kaynağını da yeteri kadar kullanamayan sektörümüz gerçekten ciddi bir çıkmaza doğru sürükleniyor.

“BUGÜNLERDE 2020 YILINDA YÜZDE 35’İN ÜZERİNDE ARTIŞ GÖSTEREN MAKİNE YATIRIMLARININ NEREDEYSE YÜZDE 80’İNDEN FAZLASININ İTHALAT İLE KARŞILANDIĞINI GÖRÜYORUZ.”

Bir tarafta ham madde bulamayan plastik sektörünü hurda girişi yapamadığı için besleyemeyen bir geri dönüşüm sektörü varken, diğer taraftan ise makine ve aksam konusunda vahşi bir ithalat sıçrayışı ile karşı karşıyayız. Ham madde ve ara mamulleri girişinde çok etkin çalışan ve üreticiyi vurmakta olan gümrük korumaları ne yazık ki üreticiyi koruyacak nihai makine ithalatında aynı başarıyı gösteremiyor. Cari açığımızın tekrar tavan yaptığını üzülerek gördüğümüz bu günlerde 2020 yılında yüzde 35’in üzerinde artış gösteren makine yatırımlarının neredeyse yüzde 80’inden fazlasının ithalat ile karşılandığını görüyoruz.

Yerli ve milli sanayi anlayışıyla çıkılan bu yolda verilen ivme kredileri maalesef yine ithalata harcanarak bize cari açık olarak geri döndü. Küresel piyasalarda yaşanan navlun krizine rağmen ocak ayında bu artış trendinin devam ettiğini görüyoruz. Şubat ve mart aylarında mevcut navlun maliyetlerinden ötürü bir miktar düşeceğini ön görsem de bu sürdürülebilir veya bilerek uygulanan bir çözüm değil. Navlundan dolayı biriken talep, maliyetler düştüğünde yine bize ithalat sıçrayışı ve cari açık olarak geri dönecek.

Navlunlardan dolayı azalan ithalatın yatırımcıyı yerli üreticiye döndürmesiyle ile pek çok yerli makine imalatçısının artan talebi karşılamak üzere kapasite arttırdığını ve bazı yeni girişimlerin de ortaya çıkarak pazardaki ihtiyacı karşılamak üzere üretime geçtiğini görüyoruz. Yani içerisinde bulunduğumuz durum bile aslında “Yerli üretici iç talebi karşılayamıyor” mitini çürütüyor. Keza öncesinde içeride talep bulamayan yerli üretici ihracata yöneliyordu. Şimdi ise içerideki artan taleple beraber üretim kapasitesini içeride kullanmaya ve mevcut üretim hattını geliştirmeye başladı.

KAYNAKÇA

1.PLASFED 33. SAYI BURÇ ANGAN YAZISI