Yapay Zeka Sağlık Alanında Çığır Açtı

Araştırmacılar, geliştirdikleri yapay zeka modeli ile 6 ila 10 saniyelik ses kayıtları üzerinden katılımcıların boy, kilo, cinsiyet, yaş ve temel sağlık bilgileri de alınarak tip 2 diyabet olup olmadığını tespit edebilmekteler. Modelin doğru teşhis oranı kadınlarda yüzde 89, erkeklerde ise yüzde 86 olarak ölçülmüştür.

Araştırma, akıllı telefonlardaki ses teknolojisini yapay zeka ile birleştiren yeni bir yöntemle, 10 saniyede “diyabet” teşhisi koyulabileceğini gösterdi. EurekAlert sitesinin haberine göre, yazılım çözümleri alanında çalışan Klick Labs’tan araştırmacılar tarafından geliştirilen bu yeni yöntemle, akıllı telefonlara kaydedilen 6 ila 10 saniyelik ses kaydı kullanılarak “diyabet” teşhisi konulabilmekte.

Bu doğrultuda, 267 katılımcıdan 2 hafta boyunca günde 6 kez 6 ila 10 saniyelik sesli kayıt yapmaları istenirken, katılımcıların boy, kilo, cinsiyet, yaş ve temel sağlık bilgileri de alınarak tip 2 diyabeti tespit edebilen bir yapay zeka modeli geliştirildi.

“Ses Teknolojisi, Bu Engelleri Tamamen Ortadan Kaldıracak Potansiyele Sahip”

Araştırmanın başyazarı Jaycee Kaufman, çalışmanın tip 2 diyabeti olan ve olmayan bireyler arasındaki belirgin ses farklarına dikkat çektiğini ve diyabet tarama yöntemini geliştirebileceğini vurguladı.

Kaufmann, mevcut tarama yöntemlerinin zaman alıcı ve maliyetli olduğuna dikkat çekerek, “Ses teknolojisi, bu engelleri tamamen ortadan kaldırma potansiyeline sahip.” dedi. Klick Labs Başkan Yardımcısı ve çalışmanın baş araştırmacısı Yan Fossat, yeni yöntemin diyabet taramalarını kolay ve yaygın hale getirme potansiyeli taşıdığını belirtti.

Uluslararası Diyabet Federasyonu, yaklaşık 240 milyon kişinin diyabetli olduğunu ve bu vakaların yaklaşık yüzde 90’ının tip 2 diyabet olduğunu bildiriyor. Araştırmanın sonuçları “Mayo Clinic Proceedings” adlı bilimsel dergide yayımlandı.