Türkiye’nin E-Şarj Kapasitesi Büyüyor

Elektrikli araç kullanımına bağlı olarak şarj istasyonları yatırımlarında artış gözlenmeye başladı. Türkiye de piyasada kendini göstermek için e-şarj yatırımlarını genişletiyor.

Teknolojik gelişmelerin etkisiyle değişen dünyada birçok sektör yenilikle karşı karşıya kalıyor. Otomotiv sektörü de bu alanlardan bir tanesi olarak yeniliğe ayak uyduruyor. Elektrikli araçların son yıllarda popülerleşmesi ve araç sahipleri tarafından tercih edilmesi yeni bir yatırım alanı açıyor. Avrupa’ya kıyasla Türkiye bu alanda etkin olmasa da TOGG ile bu alan daha görünür kılınıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın açıkladığı verilere göre, ticari olarak şarj hizmeti verilen 3 bin 728 adet şarj noktası bulunuyor. Türkiye’deki şarj hizmeti verilen elektrikli araç şarj noktalarının 646’sını hızlı (DC) şarj, 3 bin 82’sini ise yavaş (AC) şarj noktaları oluşturuyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram’ın değerlendirmelerine göre ise Avrupa’da bu sayı 250 bin adet olarak kaydediliyor. 250 bin adetin yaklaşık yüzde 30’unu hızlı (DC) şarj istasyonları oluşturuyor. EPDK’nın verilerine göre, Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısına bakıldığında 2021 yıl sonu itibarıyla toplam 7 bin 694 adet araç bulunurken satışlarda yaşanan ivmelenmeyle 2022 yılı aralık sonu itibarıyla bu sayı toplamda 14 bin 896 adete ulaştı.

Otomobil Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre ise ocak-şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, hibrit otomobil satışları 10.096 adet olarak gerçekleşti. Yine aynı dönemde 2 bin 477 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Ocak aralık döneminde ise hibrit otomobil satışları 64 bin 387 adet, elektrikli araç satışları ise 7 bin 733 adet olarak gerçekleşti.

Türkiye’deki elektrikli araç satışlarının bu yıl 40 bin adete çıkması beklendiğini aktaran TEHAD Başkanı Berkan Bayram, “Elektrikli araç ve şarj istasyonu pazarı gelişen bir pazar olduğu için Avrupa geneline göre Türkiye’deki rakamlar çok düşük. Elektrikli otomobil satışları geçen yıl 8 bin adet civarında gerçekleşti. Bu yıl ise 40 bin adet satış bekliyoruz. Geçen yılın satışlarına göre istasyonlar yeterli gibi görünüyor ancak gelecek için değil. Şu an her 2 elektrikli araca bir şarj istasyonu 1 düşüyor. Yarın 10 araca 1 şarj istasyonu düşebilir. Bu da yetersiz olacaktır lisans alanların sorumlulukları var 49 yıl hak alıyorlar ama bunu yatırıma da dönüştürmeleri lazım.” dedi.