Riskli İşlerin Üstesinden Otonom Robotlar Gelecek

Tüpraş, rafineri sahalarındaki riskli çalıma ortamlarında yapay zeka destekli otonom robot uygulamalarını devreye almak üzere test çalışmalarına başladı.

Tüm iş süreçlerinde en temel değeri olarak gördüğü emniyet odağı ile hareket eden Tüpraş, Robotik Yol Haritası kapsamında yenilikçi dijitalleşme uygulamalarına imza atmaya devam ediyor. Bu doğrultuda , 2020 yılında kurulan Tüpraş Robotik Ekibi , ileri teknolojilere yönelik ilk proje çalışmalarını tüm rafinerilerden ilgili teknik ekiplerin de katkısıyla sürdürüyor.

Petrol depolama tanklarının periyodik kontrol çalışmalarında , metrelerce yüksekteki ölçümlerde ve rafineri sahalarındaki riskli iş alanlarında robotik teknolojilerle deneyimlerini gerçekleştiren Tüpraş, son olarak Boston Dynamics’in akıllı otonom robotu Spot ile üretim sahalarında test uygulamalarına başladı. Böylece teknolojinin Türkiye’de üretim sahalarındaki öncü uygulayıcılarından oldu.

Otonom Çalışabiliyor

Otonom rabot , Spot’un üç boyutlu modellerle desteklenen gelişmiş yönetim platformu sayesinde beklenen aksiyonlar kolayca tanımlanabiliyor. Gerekli talimatları alan robot herhangi bir ilave yönlendirmeye ihtiyaç duymadan kendi başına çalışarak görevini tamamlayabiliyor. Kablosuz bağlantı ile desteklenen robot 360 derece kameraya canlı görüntü aktarımı gibi operatöre destek olacak her türlü veriyi anlık sunuyor.

Sızıntıların Tespiti Çok Daha Kolay

Yapay zeka ile desteklenen kameralar sayesinde zeminde oluşabilecek herhangi bir sıvı kolaylıkla saptanırken , robotun üzerindeki sensörlerle de ortamdaki gazlar tespit edilebiliyor.

Emniyet İçin Yeni Bir Boyut

Robot, ortam tarama kameralarıyla bulunduğu ortamın 3 boyutlu modellerini oluşturabiliyor. Görüntü işleme yöntemleriyle nesneler tanımlanabiliyor ve daha önceden elde edilen verilerle de karşılaştırarak ortamda bulunmaması gereken yabancı maddeler için uyarı oluşturabiliyor.