Pamukta Üretim Düştü

Aydın’da, geçen yıla kıyasla pamuk üretim oranında bir düşüş yaşandı. Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi.

Pamuk Üretiminde Düşüş: Aydın’da pamuk üretimi, geçen seneye göre düşüş yaşadı. Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı şikayetçi.

Pamuk Hasadı Yaklaşıyor: Pamuk hasat dönemi önümüzdeki günlerde başlayacak. Pamuk, 50’den fazla ürünün hammaddesini oluşturuyor ancak üretimi geçen seneye göre oldukça azaldı.

Üretici Sayısında Azalma: Aydın’da 2022 yılında 404 üretici bulunurken, bu yıl bu sayı 323 olarak kaydedildi. Pamuğun ekildiği arazi sayısı da 1563’ten 1325’e düştü.

Üretim Maaliyetleri Üreticinin Belini Büküyor

Nazilli Ziraat Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Kabak, pamuk hasadıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, yükselen maliyetlere dikkat çekti. İbrahim Kabak, pamuğun satılması gereken fiyat aralığına da vurgu yaparak, “Pamuk piyasasında belirsizlik söz konusu. Geçen yıl 16 ile 17 bin lira arasında satıldı. Şu anda 1 ton pamuğun maliyeti 23 bin lira ancak fiyatlar hala düşük seviyede seyrediyor. Herhangi bir ilerleme kaydedilmedi, talep ve arz dengesizliği var.

Mazot, ilaç ve gübre gibi maliyetler arttı. Pamuğun ana girdileri mazot ve gübreden oluşuyor. Pamuğun tonunu 30 bin lira seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Geçen yıldan beri artan maliyetler bizi zorladı. Pamuğun kilogramı başına 5 lira destek talep ediyoruz. Pamuk, birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılıyor, yaklaşık 60 farklı ürünün üretiminde kullanılıyor. Dolayısıyla pamuğun maliyeti düşük olmalı.” şeklinde görüşlerini ifade etti.