Microsoft’un Yeni Yapay Zekâ Modeli: Prometheus

Microsoft, arama motoru Bing’in sıralaması ve sonuçlarını OpenAI’nin en gelişmiş GPT modeli ile birleştirdiği yapay zekâ modeli Prometheus’u duyurdu.

Tescilli bir teknoloji olarak tanımlanan Prometheus, Bing Orchestrator adlı bir bileşen aracılığıyla yinelemeli olarak bir dizi dahili sorgu oluşturmak için Bing ve ChatGPT’nin gücünden yararlanıyor. Bing arama sonuçlarından faydalanmak, alakalı ve yeni bilgiler sağlayarak soruları yanıtlamasını ve yanlışlıkları azaltmasını sağladığı için Prometheus’un kritik bir bileşen oluyor. Bing verileri, ChatGPT ile mantıklı sonuçlarını kullanıcı ile buluşturuyor.

Prometheus, sonuçları birkaç milisaniye içinde gerçekleştiriyor; Prometheus tarafından oluşturulan yanıta ise “sohbet” olarak tanımlanıyor. Prometheus’un borsa, spor, haberler ve hava durumu ile ilgili Bing arama yanıtları; sohbet yanıtına ekleniyor. Arama sonuçlarını göz önünde bulunduran Prometheus, alıntıları Sohbet yanıtındaki cümlelere bağlıyor, böylece kullanıcılar bu kaynaklara kolayca erişmek ve bilgileri doğrulamak için tıklayabiliyor. Ayrıca Prometheus, anlık ve güncel bilgilere ulaşan arama motoru ile Bing’in GPT modeli arasında bir köprü görevi görerek taze bilgilerin kullanıcıya gelmesini sağlıyor. Prometheus ile desteklenen Bing’in ChatGPT’den daha güçlü olduğu düşünülüyor.