Karbon Ticaretinde Yeni Adım: AB, İlk Karbon İthalat Vergisini Onayladı

2026 yılında başlayacak olan sınırda karbon vergisi uygulaması ile AB ülkeleri, ithal edilen ürünlerin karbon salımına göre vergi ödemesini öngörecek.

Avrupa Parlamentosu, ithalatın sera gazı salım değerlerine göre vergilendirilmesini öngören yasayı onayladı. Buna göre, ithalatçılar 2026 yılından itibaren karbon salımına göre vergi ödeyecekler. Ayrıca, ücretsiz olarak verilen karbon salım izinlerinin 2026-2034 yılları arasında kademeli olarak kaldırılmasını öngören yasal düzenleme de kabul edildi.

Mekanizma kapsamındaki ürünler arasında demir, çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojenin yanı sıra vida ve cıvata gibi bazı yan ürünler de yer alıyor. Parlamentoya göre, bu ürünleri AB’ye ithal eden şirketlerin, menşe ülkede ödenen karbon tahsisatlarının fiyatı arasındaki farkı telafi etmek için Sınırda Karbon Düzenlemesi (CBAM) sertifikaları satın almaları gerekecek.

AB’nin sınırda karbon vergisi planı, özellikle ABD merkezli üreticilerin bürokrasiyi artırarak Avrupa’ya ihracatlarını azaltabileceği endişelerine neden oluyor.