İkinci Otomotiv Ana Sanayi Sürdürülebilirlik Raporu Yayımlandı

Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative, GRI) standartlarına uygun olarak hazırlanan ikinci raporunu yayımlayan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), otomotiv sektöründeki küresel gelişmeleri ve 2021-2022 yıllarına ait verileri de içeren Türkiye otomotiv sanayisinin çevresel, sosyal ve yönetsel performansını analiz etti.

OSD’nin raporuna göre, son dört yılda hafif araç üretim başına sera gazı salımları yüzde 31, diğer araç grupların üretimi kaynaklı sera gazı salımları ise yüzde 55 azaldı. Geri kazanım oranı ise yüzde 99 seviyesine ulaştı.

OSD üyelerinin hafif araç üretimi başına toplam eşdeğer enerji tüketimi, 2019-2022 yılları arasında birim araç başına yatay bir seyir izledi ve 2022 yılında 1.080 KWh/araç seviyesine ulaştı. Diğer araç grupları, kamyon, otobüs ve traktörlerde ise son dört yılda birim enerji tüketimi yüzde 39 azaldı ve 5.246 KWh/araç seviyesine düştü.

OSD üyelerinin üretim faaliyetlerinde su kullanımı 2019 ve 2022 yılları arasında hafif araç başına yaklaşık yüzde 5 azalırken, diğer araç üretimi birim başına yüzde 45 azaldı. Aynı dönemde diğer araç üretiminde birim atık su miktarı yüzde 54 azaldı.

Rapora göre, karbon nötr hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen Ar-Ge ve inovasyon yatırım ve projelerinde artış yaşandı. 2015 yılından bu yana Ar-Ge istihdamı yüzde 35 oranında arttı.

Çalışanların performansını yükseltmek amacıyla çalışma ortamı iyileştirildi, fırsat eşitliği gözetilerek çeşitlilik sağlandı ve nitelikli iş gücünü korumaya yönelik politikalar uygulandı. Kadın çalışan oranı ve kadın yönetici sayısı her yıl artarken, nitelikli iş gücünün korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapıldı. 2022 yılında toplam çalışanların yüzde 12,3‘ü kadın çalışanlardan oluşurken, toplam yönetici sayısının yüzde 16,2‘si kadın yöneticilerden oluştu.