Hidrojenle Çalışan Otomobil Tek Depoyla Guinness Dünya Rekorunu Kırdı

Hidrojenin önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşma potansiyeli bulunuyor. Bu potansiyeli görmek için, tek bir depoyla menzil rekoru kıran hidrojenle çalışan bir otomobile bakmak yeterli olacak.

Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi (TU Delft) öğrencilerinden oluşan bir ekip, Eco Runner adlı bir konsept otomobil kullanarak tek bir hidrojen deposuyla rekor mesafe kat ederek Guinness Dünya Rekoru kırdı. Bu rekor, 2005 yılından bu yana öğrenci ekipleri tarafından üzerinde çalışılan bir konsept otomobil olan Eco Runner ile başarıldı.

Hidrojen Yakıt İle 2,488 km Menzil

Geliştirilen Eco Runner konsept otomobili, tek bir hidrojen deposuyla inanılmaz bir 2,488 km menzile ulaştı. Ancak günümüzde elektrikli araçlar için menzil kaygısı çok sık duyduğumuz bir sorun değil. Şu anda elektrikli otomobiller tek bir şarjla uzun mesafeler kat edebiliyorlar, ancak bataryanın tekrar doldurulması konusunda ilerleme sağlanması gerekiyor.

Öte yandan, hidrojen yakıt hücreleri yakıt ikmali için daha hızlı bir alternatif sunmakta ve ağır taşımacılık için yeterli güç üretebiliyor. Şirketler, hidrojeni bir araç yakıtı olarak kullanmak için çalışmalar yürütmekte; ancak bu kez bir rekor, bir öğrenci grubundan geldi. Aslında Eco Runner, daha önce de rekorlar kıran bir “miras” projesi konumunda. TU Delft’teki öğrenciler, 2005 yılında aracın ilk versiyonu olan üç tekerlekli Eco1’i yapmış ve bir litre benzinle 557 km yol alarak rekor kırmışlardı. Kısa bir süre sonra öğrenci ekibi, yakıt kaynağını hidrojene dönüştürdü ve EcoRunner, bir öğrenci projesinden çok bir şehir aracına benzeyecek şekilde modifiye edildi.

Rekorlar Aracı

Bu konsept araçlar arasındaki ilk örnek 2020 yılında ortaya çıktı ve tek bir hidrojen deposuyla kesintisiz olarak 36 saat boyunca seyahat ederek 1.195 km’lik bir rekor kırdı. İlerleyen yıllarda da önemli başarılar elde edilirken, bu yıl aracın aerodinamik şekli iyileştirilip hafifletildi. EcoRunner XIII adı verilen araç, Almanya’daki Immendingen test pistinde rekor denemesi için kullanıldı.

Araç, pistte saatte ortalama 45 km hızla ilerledi ve bu, bir önceki aracın ulaştığı hızın iki katıydı. Ekip, bu denemede önceki 2.056 km’lik rekoru geçmeyi hedefliyordu, ancak iki günlük sürüşün ve bu kilometre taşının aşılmasının ardından aracın deposunda hala bir miktar hidrojen bulunuyordu. Ekip, son yakıtı tüketene kadar devam etti ve rekoru önemli ölçüde geliştirerek 2.488 km’lik bir menzile ulaştı.