Çin’de İthal Pvc 5 Ayın En Düşük Seviyesinden Toparlandı

ChemOrbis Fiyat Endeksi’nden elde edilen haftalık ortalama verilere göre, CIF Çin bazındaki ithal K67 fiyatları geçen hafta 5 ayın en düşük seviyesinden toparlandı.

Oyuncular, yurtiçi piyasadaki yüksek fiyatların yanı sıra, dünyanın en büyük PVC alıcısı Hindistan’da toparlanan havanın da piyasayı desteklediğini belirtti.

Geçen hafta tüm menşeler için ithal PVC K67 fiyatları haftalık bazda 30-60$/ton artarak CIF Çin, peşin ödemeli bazında 1240-1280$/tondan değerlendirildi. Bir tüccar şu yorumu yaptı: “Hindistan’da talebin beklenenden erken toparlanmasıyla piyasa havası güçlendi. Bölgedeki üreticiler de, Çin’e tekliflerinde ilave artışlar uyguladı.”

Yurtiçi talep toparlandı

Çin’de azalan yurtiçi stok seviyeleri, hem yurtiçi hem de Çin’den ihraç fiyatları yukarı çekmeye devam etti. Ağustos için FOB teklifler, yükselen yurtiçi fiyatlar ve vadeli kontratlardaki artıştan destekle geçen hafta 30-40$/ton arttı. Bir tüccar, “Halen devam eden bir alım direnci söz konusu. Nihai kullanıcılar, sadece stoklarını yenilemek adına alım yapıyor. Yine de, yurtiçinde azalan tedarik tüketimin arttığı anlamına geliyor. Bu da, vadeli kontratların artmasına olanak sağlıyor,” dedi. Başka bir satıcı, “Yükselen kömür fiyatları da PVC’de artışı destekliyor,” yorumunu yaptı.

Tayvan’dan gelecek ay için tekliflerde artış bekleniyor

Asya’da Delta varyantının sebep olduğu süregelen endişelere rağmen, Hindistan’da iyileşen PVC talebi ve Çin’in güçlenen yurtiçi piyasa çerçevesinde oyuncular, önde gelen Tayvanlı üreticinin Eylül tekliflerinde ufak bir artış uygulayabileceğini düşünüyor. Üretici, Asya piyasalarına Ağustos ayı PVC tekliflerinde 50-60$/tonluk düşüşler uygulamıştı. Bu üreticinin üst üste indirim uyguladığı 3. ay olmuştu. Bu arada, önde gelen üretici Tayvan’daki 520.000 ton/yıl kapasiteli tesisinde üretimi Ağustos ayında %50’ye düşürmeyi planlıyor.