Bataryalı Elektrikli Araç Satışları %70 Arttı

PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy&, 2022’nin son çeyreğindeki bataryalı elektrikli araç satışlarına ilişkin raporunu yayımladı. Raporda jeopolitik gerginliklere ve yüksek enerji fiyatlarına rağmen, bataryalı elektrikli araç satışları dünya genelinde yıllık oranda %70 arttı. ABD, incelenen tüm pazarlarda arasında elektrikli araç satışlarında en yüksek yıllık büyümeye ulaşırken hemen ardından Çin ve Avrupa’da beraberinde geldi. Türkiye’de ise bataryalı elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre %172 artarak 7.743 adede yükseldi.

Elektrikli dönüşüme yönelik tüketici ilgisinin devam ettiğini gösteren raporda, jeopolitik gerginlikler ve yüksek enerji fiyatları bile bu eğilimi değiştirmedi, 2022 yılında bataryalı elektrikli araç satışları dünya çapında yıllık bazda %70 arttı. Toplam sahip olma maliyeti bakımından elektrikli araçlar, güncel elektrik fiyatlarıyla bile, içten yanmalı araçları geride bırakmayı başardı.

Strategy& Türkiye Lideri Kağan Karamanoğlu’nun verdiği bilgilere göre Türkiye’de 2022 genelinde 7.743 adet bataryalı elektrikli araç satıldı. Karamanoğlu şu ifadeleri kullandı : “Miktar az görülse de Türkiye’de satışlarda bir önceki yıla göre %172 artış kaydedildi. Fişli hibrit araç satışları (PHEV) ise yıllık bazda %15 artarak 1.000 adede ulaştı. Türkiye’de hibrit araçlar (HEV) yıl boyunca elektrikli araçlar içinde en büyük paya sahip olmaya devam etti ve toplam pazarın %8’ini oluşturdu”.

Elektrikli araç pazarını ülkeler genelinde inceleyen rapora göre ABD iyi bir yükselişe sahip. Daha önce Çin ve Avrupa’nın büyük bölümünde görülen gelişimin gerisinde kalan ABD’de, bataryalı elektrikli araç pazarında beklenen canlanma 2022’de gerçekleşti. Bir önceki yıla göre %88 oranında bir yükselişle incelenen tüm pazarlar arasında elektrikli araç satışlarında en yüksek yıllık büyümeye ulaştı. Bu yükselişte orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) yeni ve cazip modellere yaptığı yatırımlar, devlet teşvikleri ve gelişen şarj altyapısı etkili oldu.