Acele Edilmiş Dijital Dönüşümün 5 Güvenlik Riski

Pek çok imalat işletmesi için, özellikle de zorlu pazar koşullarında rekabetçi kalmaları gerektiğinde, dijital dönüşümden geçmek gereklidir. Ancak sorumlu tarafların işleri aceleye getirmesi durumunda birçok güvenlik riskinin ortaya çıkma olasılığı artacaktır. Bu tehditleri bilmek insanların proaktif olmasına yardımcı olur ve dijital dönüşümde başarısızlık olasılığını azaltır.

Veri İhlalleri

Veri ihlalleri, üreticinin kârlılığına zarar verebilecek, itibarla ilgili hasara yol açabilecek ve büyük, uzun süreli operasyonel kesintilere yol açabilecek önemli güvenlik riskleridir. Bu olaylar dijital dönüşüm sırasında birkaç ana yolla gerçekleşebilir. Çalışanlar geçiş sırasında bilgileri yanlış kullanabilirler. Alternatif olarak, güvenlik profesyonellerinin dikkati daha dağınıkken bilgisayar korsanları ağlara sızabilir.

2023’teki araştırmalar, veri ihlallerine karşı gerekli önlemleri almanın bu kadar önemli olmasının nedenlerinden bazılarını vurguladı. Ortalama maliyetin 4,45 milyon dolar olduğu ortaya çıktı; bu, tüm zamanların en yüksek seviyesini ve son üç yılda %15’lik bir artışı temsil ediyor.

Azaltılmış Görünürlük

Dijital dönüşümün daha fazla IoT cihazının veya diğer bağlantılı ürünlerin kullanılmasını içerdiğini varsayalım. Bu durumda siber güvenlik ekiplerinin bu cihazlar üzerinde gerekli görünürlüğe ve kontrole sahip olması zorlaşabilir. Güncel olmayan yazılımlar, bağlantılı ürünlerle ilgili en büyük güvenlik tehditlerinden biridir.

Yüksek teknolojili ürünleri ilk sunanlar arasında yer almak için acele eden üreticiler, kapsamlı güvenlik testleri yapmayabilir. Bu gibi durumlarda sorunları bulanlar genellikle tüketiciler oluyor. Ancak birçok güvenlik uzmanı, bu ürünler pazara ulaştıktan sonra sorunları araştırıyor. Bilginin hızlı düzeltmeler sağlayacağını umarak güvenlik açıklarını rapor ediyorlar.

Üreticiler genellikle güvenlik sorunlarını geliştirme ekiplerinin yama yayınlamasını sağlayarak çözerler. Ancak çalışanların eski yazılıma sahip cihazları tüm ağı riske atıyor. Şirketler eski, desteklenmeyen işletim sistemlerini çalıştıran bilgisayarları kullandığında da aynı durum geçerlidir. Bilgisayar korsanları bilinen zayıflıkları hedef alır ve bunları ortalığı kasıp kavurmak için giriş noktaları olarak kullanır.

İçeriden Gelen Tehditler

İçeriden gelen tehditler dijital dönüşüm projeleri sırasında da daha yaygın hale gelebilir. Bu tür örnekler mutlaka çalışanların kötü niyetli davranmasını gerektirmez. Bazen çalışanlar , bilgisayar korsanlarının ağa girmesine ve zarar vermesine olanak tanıyan oturum açma bilgilerini yanlışlıkla sağlayarak kimlik avı tehditlerine kapılıyor .

Kısmen içeriden gelen tehditlerden kaynaklanan dijital dönüşüm başarısızlıkları, çalışanların şirket geçişi sırasında bu geçişin çok hızlı gerçekleşmesi nedeniyle bunalmış hissetmeleri durumunda da gerçekleşebilir. Artan iş yükü veya amirlerinin onların endişelerini dinlemediği inancı, insanları o kadar sinirlendirebilir ki işleri sabote etmeye çalışabilirler. Organizasyondan ayrılacak kadar mutsuz olan çalışanlar, dosyalarını yanlarında götürmeye çalışabilir. Bu eylemler veri ihlallerine veya gizliliğin aşınmasına yol açabilir.

Kötü Yapılandırma Yönetimi

Konfigürasyon yönetimi dijital dönüşümler sırasında da yetersiz kalabilir, bu da kötü niyetli tarafların giriş noktalarını bulmasını kolaylaştırır. 2022’de yapılan bir araştırma, fidye yazılımı saldırılarının %80’ini yapılandırma hatalarına bağladı. İlgili olarak, 2023’te yapılan bir bulut güvenliği çalışmasının sonuçları, yanlış yapılandırmaların ankete katılanların %59’unu etkilediğini gösterdi .

Bu, yanlış yapılandırılmış bir araç veya uygulamanın ne kadar kolay dijital dönüşüm hatalarına yol açabileceğini vurguluyor. Bulut bilişimin, yöneticilerin organizasyonlarını iyileştirme planlarında genellikle önemli bir faktör olması nedeniyle bu durum özellikle endişe vericidir.

Ayrıca sıkı bir değişiklik yönetimi planı uygulamak hataları en aza indirir. En kolay ve etkili yaklaşımlardan biri, konfigürasyondan sorumlu kişiyi doğrulayan günlükler oluşturmak ve sürdürmektir. Bireyin çalışmasını bir başkasının kontrol etmesi, güvenlik sorunlarına neden olabilecek hataları önemli ölçüde azaltabilir.

Satıcıyla İlgili Riskler

Güvenlik riskleri, müşterilerin satıcıları kapsamlı bir şekilde incelememelerinden ve siber güvenlik için en iyi uygulamaları takip etmelerinden de kaynaklanabilir. Bir dijital dönüşüm çalışmasında katılımcılar, veri merkezlerinden uç bilişime geçerken güvenlik gereksinimlerini nasıl karşılayacaklarına ilişkin bir soruyu yanıtladılar. Yalnızca %42’si mevcut güvenlik tedarikçilerinin 2022 dijital dönüşümü sırasında ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.

Bu, çoğu katılımcının yeni şirketlerle çalışması gerektiğini gösteriyor. Ancak inceleme sağlayıcıları zaman ve özel çaba gerektirir. Dijital dönüşümü aceleye getirmek, muhtemelen hizmet sağlayıcıların yeni tehditler ortaya çıkarmayacağından emin olmanıza izin vermeyecektir.

İnsanlar, satıcılarla riskleri nasıl azaltabilecekleri konusunda derinlemesine tartışmalara girmek için yeterli zaman ayırmalıdır. Güvenlik profesyonelleri, bir şirketin siber güvenlik uygulamalarını ve önceliklerini ortaya çıkaracak veri işleme prosedürlerini, erişim yönetimini ve diğer merkezi konuları sormalıdır. Güvenlikle ilgili ölçümleri ayarlamak ve takip etmek de akıllıca olacaktır. Böylece satıcılar, iş ilişkisini sürdürmek için karşılamaları gereken performansla ilgili hedeflerin olduğunu bileceklerdir.