Endüstriyel Robot Nedir? Hangi Görevlerde Kullanılır?

Endüstriyel robot, bir insan çalışana, imalatta çeşitli görevlerde yardımcı olan veya tek başına çalışma becerisine sahip, yeniden programlanabilir, özerk veya yarı bağımsız fonksiyonlu bir makinedir. Yalnızca mekanik ve tekrarlayan görevleri yerine getirebilir, önceden programlanmış hareketlerle nesneleri yönetebilir. Verileri toplayıp, işleyebilir ve makineye girebilir, işi optimize edebilir ve yapay zeka sayesinde davranışını çevre ortamına adapte olur .

Peki Nasıl Doğdu Bu Endüstriyel Robotlar?

Robotiklerin babası olarak anılan George Charles Devol, 1954′ te ilk endüstriyel robot olan Unimate‘i icat etti. Birkaç yıl sonra, Devol ve girişimci Joseph F. Engelberger ile şirketleri Unimation doğdu. 

Unimation , dünyanın ilk robotik şirketidir. George Devol, 1954’te bir endüstriyel robot kolu için patent başvurusunda bulundu. Devol 1961 yılında General Motors‘ a  gönderilen Unimate’ i Şahsen tanıttı. General Motors, bu robotu ilk olarak araba gövdelerinin basınçlı döküm işlemi ve punta kaynağı için kullandı. General Motors satın aldığı ilk robottan sonra 66 tane daha Unimate satın alıp fabrikasına kurdu. Bu gelişmelerden etkilenen Ford ve Chreysler şirketleri de endüstriyel robotlar ile ilgilenmeye başladı. Tüm otomotiv sektörünün giderek artan ilgisi ve yatırımıyla endüstriyel robotun geleceği parlamaya başladı.

Günümüzde endüstriyel robot pazarı 41.23 milyar dolar değerinde.

Uluslararası Robotik Federasyonu 2020 raporuna göre, dünya genelinde fabrikalarda kullanılan robot sayısı yüzde 12 artarak 2.7 milyon oldu.

Endüstriyel Robotların Sağladığı Faydalar

Verimliliği Arttırmak

Endüstriyel robotlar, yaptıkları işi daha yüksek doğrulukla gerçekleştirmek için tasarlandıkları ve üretildikleri için, belirli görevleri insanlardan daha hızlı ve daha verimli bir şekilde tamamlayabilir. Önemli ölçüde daha fazla zaman ve kaynak gerektiren süreçleri otomatikleştirmek için kullanıldıklarından, üretim hatlarının verimliliğini artırırlar.

Geliştirilmiş Kalite 

Doğruluk seviyeleri göz önüne alındığında, endüstriyel robotlar daha yüksek kaliteli ürünler üretmek için kullanılabilir, bu da kalite kontrol için gereken sürenin azalmasına neden olur ve kalite standartlarına uyulmasını sağlar.

Geliştirilmiş Çalışma Ortamı 

Bazı görevler, insanların gerçekleştiremeyeceği kadar tehlikeli, zahmetli veya tekrarlayıcı olarak kabul edilir . Bu nedenle insanların yerine robotlar bu görevleri yerine getirebilir. Endüstriyel robotlar sayesinde, fabrikalarda ve üretim tesislerinde güvenlik kadar çalışma koşulları da büyük ölçüde iyileştirilebilir.

Artan Karlılık 

İşletmelerde kullanılan endüstriyel robotlar, üretim prosesinin verimliliğini artırarak, onu tamamlamak için gereken kaynak ve zamanı azaltır. Aynı zamanda daha yüksek kaliteli ürünler elde ederek,  ürün başına daha düşük maliyetle daha yüksek karlılık seviyeleri sağlayabilir.

Daha Uzun Çalışma Saatleri

İş gününde insanlar için molalar gerekir ve dikkat yavaş yavaş dağılır. Oysa robotlar 7/24 çalışabilir ve % 100 verimlilikle çalışmaya devam edebilir. Ortalama olarak, bir üretim hattının çıktısında % 40’lık bir artış sağlarlar.  Ayrıca robotlar tatil yapmaz veya beklenmedik devamsızlıklar yaşamaz.

Prestij

Sektörünüzün en ileri noktasında faaliyet göstererek müşterilerinizi şaşırtan robotlar, bir pazarlama aracı olarak bile harikadır, marka imajınızı güçlendirir.

Endüstriyel Robotların Kullanıldığı Uygulamalar

Taşıma: Yumurtalardan araba kapılarına kadar çeşitli ürünleri taşıyabilen endüstriyel robotlar, hızlı ve güçlü olduğu kadar hünerli ve hassastır. Uygulamalar arasında, konveyör hattından paketlemeye kadar toplama ve yerleştirme ile hammaddelerin robot tarafından enjeksiyon kalıplama makinelerine taşınması bulunur.

Paletleme: Endüstriyel robotlar, oluklu kartonları veya diğer paketlenmiş ürünleri tanımlanmış bir desende bir palete yükler. Robotik paletleme makineleri , taşıma sırasında yükün dengesini en üst düzeye çıkaran basit ve karmaşık katman desenleri oluşturabilir.

Kesme: Tehlikeli yapıları nedeniyle lazer, plazma ve su jeti kesicilerde robotlar sıklıkla kullanılmaktadır. Robotta yüzlerce farklı kesme türü programlanabilir, bu da çoğu özel kesme makinesinden daha fazla esneklikle hassas doğruluk ve yol izleme sağlar.

Son işlem: Çok eksenli robotlar, tutarlı ve kaliteli bir yüzey için herhangi bir malzemeden yapılmış hemen hemen her parçayı taşlayabilir, kesebilir, kavrayabilir, cilalayabilir ve temizleyebilir.

Sızdırmazlık ve yapıştırma: Dolgu macunu veya tutkal uygulamak için, bir robot, hızı iyi kontrol ederek doğru bir yol izler. Robotlar, otomobil endüstrisinde pencerelerde sızdırmazlık sağlamak için sızdırmazlık uygulamalarının yanı sıra oluklu ürün kutularının otomatik olarak kapatılması için paketleme işlemlerinde sıklıkla kullanılır.

Püskürtme: Solvent bazlı boya ve kaplamaların uçucu ve tehlikeli doğası nedeniyle, insan temasını en aza indirmek için püskürtme uygulamalarında robotlar kullanılır. Boya robotlar genellikle ince kollara sahiptir çünkü fazla ağırlık taşımazlar, ancak bir insanın uygulama tekniğini taklit etmek için maksimum erişim ve hareket akışkanlığına ihtiyaç duyarlar.

Kaynak: Hem dikiş (MIG, TIG, ark ve lazer) hem de punta kaynağı için kullanılan robotlar, güç, tel besleme ve gaz akışı gibi kontrol parametrelerinin yanı sıra hassas kaynaklar üretir.

KAYNAKÇA

1.https://www.entes.com.tr/endustriyel-robot-nedir-hangi-gorevlerde-kullanilir/