“Rejeneratif Pamuktan Kumaş ve İplik Üretimine Başlayan İlk Şirket Olduk”

Dünyanın önde gelen giyim markalarına yüzde yüz sürdürülebilir kumaş üreten Linea Recycle, Türkiye’de ilk kez rejeneratif pamuktan kumaş üretimine başladı. Bin tonluk kapasite ile üretime başlayan Linea, söz konusu proje kapsamında çiftçiye de destek sağlayacak.

Gaziantep’te 2017’de yeni yapılanma ve projeksiyonla geri dönüşüm sektörüne adım atan Line Recycle, pamuk, polyester, viskon ve lyocell gibi elyaflarla iplik ve kumaşa dönüştürüyor. 600 ton kapasiteye sahip Linea Recycle, 260 kişiye de istihdam sağlıyor. Firma Türkiye ve İspanya’da bulunan tesislerinde konfeksiyon kırpıntılarını ve üstübü firelerini elyafa daha sonra da iplik ve kumaşa dönüştürüyor. Geçtiğimiz yıl yıllık 700 bin ton recycle pamuk üretimi hedefini tutturan Linea, 2022 hedefini de 2 bin 500 ton olarak belirledi. Firma, aynı zamanda Gaziantep OSB’de yeni bir büküm tesisi kuruyor. 20 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen tesisle ilave 50 kişiyle istihdamını da 310 kişiye çıkaracak.

Türkiye’nin İlk Üreticisi

Tarladaki pamuğa dokunmadan dünyanın önde gelen giyim markalarına kumaş ve iplik üreten firma, şimdi de Türkiye’yi rejeneratif pamukla tanıştırıyor. Halihazırda geri dönüşüm kapasitesini artıran firma, tarlada daha az su, gübre ve karbon salımı yapan rejeneratif pamuğu Türkiye’ye getirtti. Linea Recycle CEO’su Erkin Eren, rejeneratif pamuğun Türkiye’de ilk üreticisi olduklarını belirterek, “Dünyanın farklı ülkelerinden müşterimiz olan dünyaca ünlü markaların da ilgisi var. Yakın zamanda diğer müşterilerimiz için de rejeneratif pamuğu sistemimize dâhil etmiş olacağız” dedi.

Eren, rejeneratif pamuk hakkında da şu bilgileri aktardı: “Çiftçilerimiz, pamuk tarlalarında toprak boş kalmasın diye hasattan sonra buğday ekiyor. Buğdaydan sonra pamuk ekiyorlar. Rejeneratif pamuk ekilen tarlalara da buğday ekilmiyor. Su tüketimi oldukça az. Hatta bizim pamuk aldığımız fabrikalar sulama yönetimini değiştirerek, damla sulamaya geçiyorlar. Sulamayı daha da azaltıyorlar. Toprağı önce yüksek azot barındıran yonca tipi bitkiler ekiyorlar. Bu bitkiler de doğal gübre ve koruyucu katman görevi görüyorlar. Dolayısıyla toprağın yüzeyini tamamen sıvıyor. O sıvadığı için toprağın doğayla temasını kesiyor ve orada ekstra gübre kullanımına gerek kalmıyor. Gübre kullanılmadığı için de orada gübreden dolayı pestisit gereksinimi de azalıyor.”

Dünyada Çok Yeni Bir Sistem

Rejeneratif pamuğun (onarıcıcı-yenileceyici pamuk tipi) Türkiye’de ilk üreticisi olduklarını söyleyen Eren, ilk pamuğun geçtiğimiz haftalarda Amerika’dan geldiğini ifade ederek “Dünyada çok yeni bir sistem. Pamuğumuz Amerika’dan geldi. Bunun da bir belgesi var ve Rgnagri Sertifikasını almak için başvuruda bulunacağız. Yaptığımız iş belgeli olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:

1.https://www.ekonomim.com/sektorler/2