Makine Zirvesi 2022: “YEŞİL MAKİNELER YEŞİL DÜNYA”

MAKFED’in öncülüğünde hayata geçirilen “Makina Zirvesi 2022” etkinliği 16 Haziran’da, “Yeşil Makineler & Yeşil Dünya” temasıyla sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, makinelerin pazardaki değerini daha üst seviyelere taşıyabilmenin elektronik ve yazılımla iş birliği içerisinde olmasında yattığını söyledi. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarına büyük pay düştüğünü sözlerine ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen zirve dört oturumdan oluşmaktaydı. Açılış konuşmalarıyla başlayan zirve Sıfır Karbon Hedefinde Yeşil Dönüşüm Politikaları, Sürdürülebilirliğin Finansmanı, Dijital ve Yeşil Dönüşümünde Makine oturumları ile devam etti. Katılımcılar ikiz dönüşüm olarak ifade edilen hem dijital dönüşüm hem de yeşil dönüşüm konusunda kıymetli paylaşımlarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın değerli girizgahıyla başlayan son oturum Dijital ve Yeşil Dönüşümde Makineler başlığı altında gerçekleştirildi. Makine sektörünün ülkemiz için öneminden bahseden Kacır, önümüzdeki dönemde teknoloji odaklı ve katma değerli üretimi sağlamak için gerekli destekleri sağlayacaklarını belirtti.  Küresel salgın ile beraber dijital dönüşüm faaliyetlerinde dikey yönde bir ilerleme sergilediğinin bilgisini paylaşan Kacır, devlet olarak firmaların dijital ve yeşil dönüşüm için ihtiyaç duydukları insan kaynağına ve bilimsel altyapıya dair destekleri sağladıklarını ve sağlamaya devam edeceklerini belirtti.  Aynı zamanda yeni kuşağın sanayi sektörünü daha da ileri taşıyacağına inandıkları bilgisini paylaştı.

4. oturumun moderatörlüğünü yapan Dalgakıran İcra Kurulu Başkanı Steven Young, makine sektörünün dünyadaki yıllık karbon ayak izine %17’lik bir etkisi olduğu bilgisini paylaşarak konuşmacılara sözü devretti.

Günümüzde basit ve niteliği standart makineler eski önemini yitirmektedir. Farklılık yaratacak özel yazılım ve donanımlı makinelere doğru evrilmek gerektiği bilgisini paylaşmıştır. Artık basit ve niteliksiz makineler işlevselliğini kaybetmiştir. Bu sebeple özel farklılık yaratabileceğiniz yazılım donanım makinelere doğru değiştirmeniz gerektiği bilgisi paylaşılmıştır. Geçmişte makineyi ortaya çıkarmak önem arz ederken, dönüşümlerin etkisiyle birlikte değerin çoğunu yazılım ve hizmetlere yüklenmiş. Çünkü artık müşteriler ve paydaşlara sunulan değer ölçülebilir hale gelmiştir.  Değişimlerle birlikte hedefe giden yol haritasında değişikler yapmak gerekmektedir.

TÜSİAD YK Üyesi Fatih Kemal Ebiçlioğlu “AB dijital dönüşümü ve yeşil dönüşümü önemsemektedir ve faaliyetlerin önemsenerek gerçekleştirilmesini beklemektedirler. Yani Avrupa’nın ithalatından aldığımız payın sarsılmaması için gerekli hususlara yönelmek gerekmektedir. Eğer ki pazardaki yerini kaybetmek istemiyorsanız bu sistem içerisindeki yerinizi almalısınız.” şeklinde ifadelerini paylaşmıştır.

Finansal destek bu yolculukta önemli bir yere sahip olmakla birlikte rehberlik ihtiyacı da göz ardı edilmemelidir.

Makine Sanayi Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı Prof. Dr. Erhan Budak, hem akademisyen hem de Makine Sanayi Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı kimliğiyle bilgilerini paylaşmıştı. Dijital dönüşüm hem bir fırsat hem de tehlike niteliği taşımaktadır.  Zamanında ve doğru bilgiler ile değerlendirildiğince bu dönüşüm süreci bir fırsat penceresi sunar. Değişim ve dönüşümlere dahil olmakta gecikilmesi durumunda ise tehlike haline gelecektir. Bu noktada kalifiye kililer yetiştirdikleri bilgisini paylaştı.

Dijital dönüşümünde bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söyleyen Ali Şen, dijital dönüşümde oyunları kurallarına göre oynamak gerektiğinden bahsetmiştir. Bu süreç içerisinde terzi usulü çalışan sistem mühendislerini aktif rol oynayacağını belirtti.

Dijital dönüşüm dünyası hayatımızın her yönünü kapsar hale geldi. Bu sebeple dijital dönüşüm pazarının çok büyüdüğünü görüyoruz.

author avatar
Gülfize Topaloğlu