IKEA, Yapay Zeka ile İsrafı Yüzde 50 Azalttı

IKEA, tasarruf etmek ve çevresel ayak izini azaltmak yaptığı yatırımların meyvesini toplamaya başladı.

Dünya çapında hasat edilen ve üretilen tüm gıdaların üçte birinin her gün kaybolduğunu veya israf edildiğini biliyor muydunuz? Dünya çapında 63 pazarda 463 IKEA mağazasıyla, fark yaratmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, küresel gıda atıkları toplam sera gazı emisyonlarının %8 ila %10’unu oluşturuyor.

IKEA için yemek sektörü her zaman işinin önemli bir parçası olmuştur. IKEA’nın ilk restoranı 1959’da açıldı ve bugün dünya çapında yaklaşık 680 milyon insan tercih ediyor. Bu rakamlar bile beraberinde büyük bir sorumluluk ve bir fırsat getiriyor.

En büyük mobilya markalarından olmasının yanı sıra dünyanın en büyük restoran zincirlerinden birinin sahibi IKEA, tasarruf etmek ve çevresel ayak izini azaltmak için 2017’den bu yana gıda israfını %54 oranında azaltma hedeflerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

Çoğu IKEA mağazasının sahibi olan Ingka Group, 2017 yılında, talebe göre pişirilen miktarları daha iyi uyarlamasını sağlayan bir yapay zeka aracının yardımıyla gıda israfını yarıya indirme hedefi kapsamında, şirket marka köfteleriyle tanınan satış noktası başına günlük gıda atığı, ortalama 150 kg idi ve bu da yıllık toplamda 43.000 ton anlamına geliyordu.

Şirket nasıl başardı?

İlk adım, dünyanın dört bir yanındaki IKEA restoranlarında, bistrolarında ve İsveç Gıda Pazarlarında gıda atıklarını ölçmeye başlamaktı. Dokunmatik ekranlı akıllı bir terazi kullanarak, iş arkadaşları artık her gün atılan yiyeceklerin bilgilerini topladı ve bu sayede, marka günlük çalışanları rutinlerde ve günlük hazırlıkta küçük değişiklikler yaparak sonuçları gerçek zamanlı olarak görmelerini sağlayacaktı.

Marka bu küçük değişiklik sayesinde, Ağustos 2021’e kadar, yaklaşık 15 milyon öğüne eşdeğer, yaklaşık 6 milyon kilo gıdayı israf edilmekten kurtardı. Bir sonraki adım, müşterilerin tabaklarında bıraktıkları yiyecek miktarını nasıl azaltacaklarını buldular. İlk bir çalışma, müşteri bilincini artırmanın yanı sıra yiyecek hazırlama ve servis rutinlerimizde daha küçük porsiyonlar servis etmek gibi küçük değişiklikler yaparak tabak israfının kökten azaltılabileceğini gösterdi.

Şirket yaptığı açıklamada, 2017’den bu yana üretim gıda atıklarını %46 oranında azalttı, bu da atılmayan 15 milyona yakın öğün anlamına geliyor. Şirketin hedefi, 2022’nin sonuna kadar dünya çapındaki IKEA restoranlarında üretim gıda atıklarını %50 oranında azaltmak için yola çıkan şirket, 2030 yılına kadar döngüsel ve iklim açısından faydalı işler yapma yolculuğunda önemli bir adım.

Ingka geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, azaltmanın 20 milyondan fazla öğün tasarrufu sağladığı ve 36.000 ton karbondioksit eşdeğerinden kaçındığı anlamına geldiğini açıkladı. Şirketten bir sözcü, para açısından toplam tasarrufun 37 milyon euro olduğunu belirtti.

Hammadde üretiminden müşterilere ürünlerin sunulması sürecinde Ağustos 2020’den 2021’e kadar şirket toplamda 26,2 milyon ton karbon salımı yaptı.

Kaynak: Reuters, IKEA