İhracatçılardan Sürdürülebilir Üretime Destek

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Aydınlı üreticilere Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıttı.

Egeli İhracatçılardan Sürdürülebilir Üretim İçin Seferberlik: Narenciye ürünleri zararlısı Akdeniz meyve sineği ile kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleyi önceliklendiren Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), narenciye sezonunun başlamasına sayılı günler kala önemli narenciye üretim bölgelerinde üreticilere Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı desteğini sürdürüyor. EİB, Aydınlı narenciye üreticilerine 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı dağıttı.

Üretim Ve İhracatta Başarı İçin Biyoteknik Mücadele

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ‘Üreticilerimizle ve ihracatçılarımızla sık sık bir araya geliyoruz. Son yıllarda yaptığımız toplantıların ana gündem konusu kalıntısız üretim üzerine yoğunlaşıyor. Üretim ve ihracat başarısı için iki temel şartımız bulunmaktadır: Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Bu nedenle biyoteknik mücadele önemli bir rol oynamaktadır. Ege Bölgesi’nin birçok ilinde tümüyle bu mücadeleye katılıyoruz ve özellikle üreticilerimizin bu mücadeleyi bilinçli bir şekilde sürdürmeleri bizim için büyük önem taşıyor. Bu yıl dağıttığımız tuzakların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum,’ ifadelerini kullandı.

Hayrettin Uçak

Narenciyede Verim Dönemi

Başkan Uçak, ‘Dünya narenciye üretiminde 8. sırada yer alırken ihracatta ise 4. sıradayız. Bu sezon için bölge için narenciye rekolte tespit çalışmamızı gerçekleştirdik ve verimin oldukça iyi olduğunu gördük. Bu verim artışını bu yıl fırsata dönüştürebileceğimizi umuyorum. Üretim kalitemizin artmasıyla hem üretimde hem de ihracatta daha yüksek seviyelere çıkmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle biyoteknik mücadelemize verdikleri destek ve koordinasyon için Tarım ve Orman İl Müdürümüz Ahmet Ökdem’e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, bölge vekillerimize ve üreticilerimize teşekkür ediyorum,’ diye konuştu.

Kalıntısız Sürdürülebilir Üretim Vurgusu

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, ‘Aydın’ın %46’sında tarım yapılmakta, nüfusun %55’i geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İncir ve kestane gibi ürünlerde Türkiye lideri olan ilimizde, zeytin, pamuk, çilek, narenciye, enginar gibi ürünler önemli tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Konserve ve salça gibi tarıma dayalı sanayi sektörü de Aydın ilimize önemli bir gelir sağlamaktadır. Bu veriler çerçevesinde tarımın Aydın için ne kadar önemli olduğunu anlatmama gerek yok; değerli üreticilerimiz zaten ürünlerinin kıymetinin farkındalar. Bu ürünlerin kalitesini yükselterek daha da değerli hale getirmek için kalıntısız ve sürdürülebilir üretime büyük önem vermemiz gerekiyor,’ dedi.