Demir-Çelik Sektörü, Yenilenebilir Enerji Kullanımını Artırmayı Hedefliyor

Enerjinin temiz olarak üretimine imkân veren hidrojen kullanımı üzerine 2023 yılında çalışmalar yapmayı hedefleyen demir-çelik sektörü, yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerji kullanımını önemsiyor.

Konuyla alakalı konuşan ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “2022 yılını Türk çelik sektörü olarak yüzde 5,3 düşüşle 21,1 milyar dolar ihracatla kapattık. Demir ve demir dışı metallerde ise yılı yüzde 16,4 artışla 14,4 milyar dolar ihracatla tamamladık. Üretimde enerjiyi yoğun kullanan bir sektörüz. Doğal olarak enerjideki fiyat artışları maliyetlerimizi ciddi oranda artırdı. Artan enerji maliyetleri rekabetçiliğimizi olumsuz etkiledi. Bunun neticesinde ihracatımız da hedeflerimizin altında kaldı. Rusya-Ukrayna savaşının da sektörümüze olumsuz etkilerini yaşadık. Öte yandan, Rusya ve Ukrayna’nın etkinliğinin azalması ile Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları ile Kuzey Amerika pazarlarındaki çelik talebinin canlandığını gözlemlemeye başladık. Türk çelik ihracatçıları olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz.” dedi.

Sürdürülebilir rekabet gücü elde etmek için sanayide yenilenebilir enerji kullanımının artırılması gerektiğini söyleyen Tosyalı, “Çelik sanayinde yoğun olarak tüketilen enerjinin üretim maliyetleri içindeki payı arttıkça rekabet gücümüz de olumsuz etkileniyor. Bu yüzden ısrarla yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerji kullanımının önemine vurgu yapıyoruz. Avrupa Birliği gibi yenilenebilir enerji kullanımının yoğun olduğu ülke ve bölgelerle kıyaslandığımızda dezavantajlarımızın olduğunu düşünüyoruz. Sanayide yenilenebilir enerji kullanım ağırlığını mutlaka artırmamız gerekiyor. Birlik olarak üye firmalarımızla bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Demir-çelik sektöründe enerjinin temiz olarak üretimine imkân veren hidrojen kullanımı üzerine 2023 yılında çalışmalar yapacağız. Demir-çelik sanayimiz, serbest piyasa koşulları içerisinde rakipleriyle rahatça rekabet edecek güce sahip bulunuyor. Bu nedenle temel amacımız sektörümüzün küresel düzeyde sürdürülebilir bir rekabet gücü elde etmesini sağlamak olacak.’’ diye ifade etti.