Çöpe Atıldığında Kendi Kendine Yok Olan Ambalajlar

Ödüllü sürdürülebilir ambalaj şirketi Notpla’nın deniz yosunu kullanarak ürettiği tasarımlar kullanıldıktan sonra herhangi bir işleme gerek kalmadan yok olabiliyor.

Sürdürülebilir bir gezegen için şimdiden zamanın 450 sene gerisindeyiz. Plastiğin tüm formlarının takribi 450 senede yok olacağı tahmin ediliyor. Pipetleri kartona çevirip, poşetleri ücretli yaparak bu sürenin daha da uzamasını önlemeye çalışıyoruz. Ancak plastiğin kullanım alanlarında yeni alternatifleri hızla hayata geçirerek genel kullanıma sunmadıkça, bu gibi adımlar bize beklediğimiz kadar hızlı yol aldırmayabilir.

Her yıl ürettiğimiz milyonlarca ton plastiğin yüzde 40’ı ambalaj sektöründe kullanılıyor. Bu alanda alternatif çözümler üreten sürdürülebilir ambalaj markası Notpla, Avrupa’nın en büyük ambalaj şirketlerinden Coveris için deniz yosunu ve bitki özleri kullanarak kompostlanabilir, yenilebilir ve tamamen çözünebilir ambalajlar tasarladı.

“Plastik değil” ifadesinin kısaltılmış hali olan Notpla, saf deniz yosunu kullanarak biyolojik olarak parçalanabilen çeşni poşetleri, gıda kaplamaları gibi ambalajlar üretiyor. 2014 yılında Londra’da Rodrigo Garcia Gonzalez ve Pierre Paslier tarafından kurulan şirket, kısa süre önce 13,5 milyon dolar tutarında yatırım aldı.

Fotosentez yaparak CO2 tüketen deniz yosunları, sudaki canlılara ihtiyaç duydukları oksijeni sağlıyorlar. Tatlı su veya gübre gerektirmeyen, günde bir metre büyüyebilen deniz yosunları, aynı zamanda gezegendeki en hızlı karbon tutma mekanizmalarından birine sahip. Geleceğin yakıtı ve gıdası olarak nitelendirilen deniz yosunlarının üretimi için dünyanın çeşitli yerlerinde yosun çiftlikleri kurulmaya başlandı bile.

Çok sayıda tasarım ödülü bulunan Notpla, yalnızca plastik odaklı ve ona alternatif ürünler geliştirmiyor. Şirket bu yılın Mayıs ayında, kendi üretim süreçlerinden arta kalan deniz yosunlarını değerlendirerek ürettikleri zarf ve karton kutu tasarımlarını tanıtmıştı. Notpla yetkilileri, yüzde 30’u deniz yosunundan kalanı geri dönüştürülmüş malzemeden elde edilen kağıt ürünlerinin 1 tonunun 4 ton ağacı kesilmekten kurtaracağını ifade ediyor. Notpla deniz yosunundan kağıtların ilk etapta el sabunu, diş fırçaları ve şarap etiketlerinde kullanımının yaygınlaştırılması için ormansızlaşmaya karşı faaliyet gösteren bir kuruluş olan Canopy ile iş birliği yapıyor.

Mısır, bezelye ve bitkisel yağdan üretilen plastik türevi PLA’dan farklı olarak Notpla’nın ürettiği ambalajlar ve kaplamalar, paketin hem geri dönüştürülebilir hem de evde gübrelenebilir olmasını sağlıyor. Zira PLA’nın geri dönüştürülebilmesi için katı atık tesislerine ihtiyaç var.

Şirket, kısa sürede adını pek çok iş birliği ile duyurmayı başardı. Örneğin, sürdürülebilir ambalaj geliştirmeye yönelik adımlar atan Heinz için Notpla Sachets adıyla 4 ila 6 haftada kendi kendini yok eden tek kullanımlık mini sos poşetleri tasarladı. Just Eat iş birliği ve UEFA desteğiyle geçtiğimiz Temmuz ayında Webley Stadyum’unda oynanan UEFA Kadınlar EURO Finali’nde biyolojik olarak tamamen parçalanabilen gıda paketlerini tanıttı.