Araştırmacılar, Gelecekte Plastik Yerine Mantarların Kullanılabileceğini Öngörüyor

Bilim insanları, kav mantarı olarak bilinen Fomes fomentarius’un ileride plastiğin yerine kullanabileceğini aktardı. Böylece mantarlar, elektronik ürünlerde, araçlarda ve spor malzemelerinde yer alabilecek.

Bilindiği üzere plastik, dünyamız için büyük tehdit oluşturuyor. Geri dönüşümü zor olan plastikler, çevre için zarar oluşturuyor. Araştırmacılar da plastiğin yerine kullanılacak alternatifler için arayış içine giriyor. Sciences Advances üzerinden yayımlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları plastiğin yerine mantarları koymak için çalışmalar yürütüyor.

Araştırmanın odağında olan Fomes Fomentarius, yumuşak, sert ve odunumsu yapıları bulunuyor. Derinlemesine incelenen bu mantar türü, sürdürülebilirlik konusunda kurtarıcı görevi üstlenebiliyor. Özellikle ateş yakmak için kullanılan mantar, başka boyuta da evrilebilir gibi görünüyor. Bilim insanları, türün her biri farklı özelliklere sahip, benzersiz bir üç katmanıyla gelecekte hafif ve yüksek performanslı bir malzeme sınıfının oluşturulabileceğini söylüyor.

Araştırmacılardan biri olan Pezhman Mohammadi, Fomes Fomentairus’un darbeye dayanıklı parçalarının üretimde kullanılabilecek sert bir dış kabuğunun olduğunu söylüyor. Yumuşak orta katmanı ve ahşaba benzeyen yüzeyi ise ürünler için avantaj sağlıyor.