Air Liquide ve Holcim’den Karbon Nötr İş Birliği

Air Liquide ve Holcim, karbon nötr hedefiyle buluştu. Bu doğrultuda Holcim’in Belçika’da geliştirdiği yeni çimento fabrikası için dekarbonizasyon projesine dair bir anlaşma imzalandı. Bu ortaklık, Belçika’da endüstrinin karbondan arındırılmasını hızlandırmak adına önemli bir adım olarak görülüyor.

Holcim, geliştirdiği yeni çimento fabrikasıyla mevcut bir tesisin yerini alacak. Air Liquide’in yenilikçi karbon yakalama teknolojisinden faydalanan Holcim, yılda 1,1 milyon tona kadar karbondioksit (CO₂) emisyonunu azaltabilecek. Bu ortaklık, Holcim’in Belçika’da 2030 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefleyen GO4Zero yatırım programının bir parçası olarak önemli bir adım niteliği taşıyor.

Air Liquide, benzersiz bilgi birikimi ve uzmanlığıyla bu girişimi destekleyerek Holcim’in Obourg’daki tesisinden salınan CO₂’nin yüzde 95‘ini yakalayıp saflaştırmak için yenilikçi ve özel CryocapTM Oxy teknolojisini kullanan bir tesisi kurmayı hedefliyor. Yakalanan CO₂ daha sonra Antwerp@C* CO₂ Export Hub aracılığıyla taşınacak, sıvılaştırılacak ve gelecekte kalıcı ve güvenli bir şekilde açık denizlerde depolanması için CO₂ gemilerine yüklenecek.

Karbon arındırması için önemli bir adım

Avrupa Birliği’nin karbonsuzlaştırmayı destekleyen projelere sağladığı kamu finansmanı sayesinde projenin uygulanması mümkün olacak. Bu perspektifte, Air Liquide ve Holcim yenilikçi düşük karbon teknolojilerini teşvik etmeye yönelik dünyanın en büyük programlarından biri olan Avrupa İnovasyon Fonu’na ortaklaşa başvuruda bulundu.

İş birliği ile alakalı açıklama yapan Air Liquide Grubu Avrupa’dan sorumlu İcra Kurulu Üyesi ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Pascal Vinet, “Endüstrinin karbondan arındırılması ADVANCE stratejimizin merkezinde yer alıyor. Çok çeşitli yenilikçi çözümler sunarak müşterilerimize eşlik edeceğiz. Örneğin, Air Liquide’in tescilli CryocapTM teknolojisi çimento endüstrisinin karbondan arındırılması için ideal bir çözüm. Holcim ile yaptığımız bu iş birliği, CO2 ayak izini önemli ölçüde azaltmak ve endüstrinin karbonsuzlaştırılmasını gerçeğe dönüştürmek için müşterilerimizle birlikte çalışma becerimizi gösteriyor. Air Liquide, 2050 yılına kadar karbon nötrlük de dahil olmak üzere, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, düşük karbonlu bir endüstrinin ortaya çıkmasına aktif olarak katkıda bulunmayı amaçlıyor.” dedi.