Türk Araştırmacılar Güneş Pilleri Verimini Artırdı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ince film tabanlı güneş pillerinin verimliliğini mangan, germanyum ve gümüş elementlerini kullanarak %40 artırmayı başarmışlardır.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, yaklaşık dört yıldır TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje kapsamında ince film tabanlı güneş pillerinde önemli bir ilerleme kaydedilmiştir. Çalışmalar sonucunda farklı tipte elementler kullanılarak güneş pillerinin verimliliği %40 artırılmıştır.

Güneş Pillerinin Verimliliğinde Cazip Gelişme

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yavuz Atasoy, yaptığı açıklamada bakır, çinko, kalay ve selenyum elementlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan güneş pillerinin hücre performansını araştırdıklarını belirtti. Atasoy, farklı tipte atomlar ekleyerek bu malzemelerin yapısal ve opto-elektronik özelliklerini iyileştirdiklerini vurgularken, bu sayede verimliliği %40 artırdıklarını ifade etti. Ayrıca, Atasoy, çalışma kapsamında mangan, germanyum, gümüş gibi malzemelerin bu yapıya katkıda bulunduğunu aktardı.