Sanayi Sektörüne Enerji Hamlesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu yıl içinde sanayicilere kendi enerji tüketimleri için ayrılan yenilenebilir enerji kapasitesi tahsis edileceğini açıkladı.

Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırdığına dikkat çekerek, bu kaynakların dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltmada önemli bir rol oynadığını belirtti. Geçen yıl, 2 bin 800 megavattan fazla yenilenebilir enerji kurulu gücünün eklenmesiyle birlikte, elektrik üretimi içinde yenilenebilir kaynakların payının yüzde 42’ye yükseldiğini ifade etti.

Bayraktar, yenilenebilir enerjideki hedefin her yıl 5 bin megavat ek kapasite olduğunu hatırlatarak, “İddialı bir hedefimiz var. Bu hedef, Türkiye’nin cari açıkla mücadelede ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolüyle ilgilidir. Önümüzdeki süreçte, ülkemizde daha yoğun bir enerji yatırımını görmüş olacağız” şeklinde konuştu.

Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımları çerçevesinde belirli zamanlarda kapasitelerin açıldığını vurgulayarak şunları ekledi:

“Uzun bir süredir teknik çalışmalarını yürüttüğümüz bir sürecin sonuna geldik ve bugün itibarıyla sanayicilerimizin kendi tüketimleri için kurmaları amacıyla 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasiteyi duyuruyoruz. Sanayiciler, başvurularını gerçekleştirebilecekler ve 7 bin 500 megavatlık kapasiteyi 2024 yılı içerisinde tahsis edeceğiz. Bu yatırımların bir an önce gerçekleştirilmesini ve yeni kurulu güçlerin devreye girmesini bekliyoruz. Bu, 5 milyar dolarlık bir yatırım anlamına gelmektedir.”

2026’da yürürlüğe girecek olan “sınırda karbon” düzenlemesinin sanayiciyi ve ihracatı etkileyeceğine dikkat çeken Bayraktar, üreticilerin karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çabalarını artırmaları gerektiğini ve bu bağlamda yenilenebilir enerji kullanımının önemli bir rol oynayacağını belirtti.

2024’te Karadeniz’de Yeni Keşifler Bekleniyor

Bayraktar, Karadeniz’de 3 derin deniz sondaj gemisiyle doğal gaz araştırmalarının sürdüğünü vurgulayarak, bu yılın üretim odaklı bir süreç yaşandığını belirtti. Ayrıca, 2020’de Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz keşfi yapıldığını hatırlatarak, bugün itibarıyla sahada günlük 2,7 milyon metreküp üretim gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bayraktar, Karadeniz’de doğal gaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, “İlk fazda üretim hedefi 10 milyon metreküp olarak ilan edilmişti. Dolayısıyla 2,7 milyondan 10 milyon metreküpe çıkılması hedefleniyor. İkinci fazda ise 40 milyon metreküp üretime ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl denizlerde üretime odaklanıyoruz. Temel hedefimiz üretimi artırmak, ancak Karadeniz’de özellikle birkaç sondaj ile ilgili keşif çalışmalarımız var. 2024, yeni bir keşfin gerçekleşebileceği bir yıl olabilir” diye konuştu.

Gabar’da günlük petrol üretiminin yaklaşık 33 bin varile çıktığını ve bölgede 27 sondaj kuyusu bulunduğunu ifade eden Bayraktar, “Bu yıl Gabar’da günlük 100 bin varil üretim hedefliyoruz. Yıl sonunda bu rakama ulaşmış olacağız. Dolayısıyla bu ülkemiz için gerçekten önemli bir aşama” dedi.

Bayraktar, Türkiye’nin farklı coğrafyalarda daha etkin rol alması gerektiğini belirterek, “Irak’ta ve Libya’da deniz üstü ve karada ilgilendiğimiz sahalar var; buralarda kendi gemilerimizle etkin bir şekilde deniz araştırmalarımızı yapabiliriz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Küresel Doğal Gaz Piyasalarında Daha Makul Fiyatlar Bekliyoruz”

Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri ile stratejik ortaklık çerçeve anlaşması imzalandığını hatırlatarak, “Anlaşma daha sonra kamuya açık bir metin olduğu halde sanki kapitülasyon veriliyor gibi yansıtmak isteyen kesimler oldu, muhalefetten buna eleştiriler oldu. Meclisimizin onayladığı ve internet sitesinde bulabildiğiniz bir metin. Orayı okuduğunuzda hiçbir şekilde kapitülasyon yok, sadece iki ülkenin ortak çalışma iradesi var. Projeleri değerlendirme iradesi var” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, iki ülkenin menfaatleri doğrultusunda projeleri değerlendireceğini belirterek, somut projeler kapsamında 6 bin 500 megavatlık yenilenebilir enerji portföyü olduğunu kaydetti. Konuya ilişkin teknik çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, “Önümüzdeki birkaç ay içinde bunların somut bir anlaşmaya dönmesini hedefliyoruz. Yani ciddi bir teknik çalışma gerekiyor” dedi.

Modüler Reaktör Kanunu

Bakan Bayraktar, elektrik talebinin arttığını ve elektrik altyapısına yönelik yatırımların devam etmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin ham petrol ihtiyacının yüzde 92’sini ithal ettiğini hatırlattı. Yerli kaynaklardan elektrik üretilmesi durumunda enerji maliyetlerinin düşeceğini ifade etti.

Bayraktar, Türkiye’nin Sinop, Akkuyu ve Trakya’da toplam 12 reaktörlük büyük bir nükleer enerji programına sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Akkuyu’da dört reaktörün inşası devam ediyor. Bunların yanı sıra küçük modüler reaktörlerden son dönemde bahsediliyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl içinde Meclis’in gündemine Modüler Reaktör Kanunu’nu getirmeyi hedefliyoruz. Bahsettiğim 12 reaktörden 15 bin megavatlık, bunun 5 bin megavatı da küçük modüler reaktörlere ait. Türkiye’nin 2050’ye kadar 20 bin megavatlık kapasiteye ihtiyacı olacak.”