Rüzgar Enerjisinde Yeni Yatırım

Eksim Enerji, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla sıkça adından söz ettiren bir şirket olarak, 260 MW kapasiteli bir enerji kaynağı yatırımına hazırlanıyor.

Eksim Enerji, Rüzgar Enerji Santrali-3 (YEKA RES-3) yarışmalarında kazandığı 6 lisansın hayata geçirilmesi için 350 milyon dolarlık bir yatırım yapacak. Amasya, Bingöl, Karaman, Mardin, Siirt ve Yozgat illerindeki rüzgar enerji santralleri için ön lisansı onaylanan Eksim Enerji, türbin tedariki için Nordex ile iş birliği yapacak. Bu projelerin toplam büyüklüğü 260 MW olup, Türkiye’ye önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı kazandırma hedefiyle hareket ediyor.

Nordex’in ürettiği en son teknoloji rüzgâr türbinleri, YEKA RES-3 projelerinde ön görülen yerlilik oranlarını sağlamayı amaçlayarak, düşük rüzgarlı sahalarda bile yüksek üretim sağlamayı hedefliyor. Bu önemli yatırım, yenilenebilir enerji dönüşümüne katkıda bulunmanın yanı sıra teknolojik yeniliklerin ülkemize aktarılmasına ve istihdamın artmasına da yardımcı olacak.

Büyüme Trendini Sürdürecek

Eksim Enerji, Türkiye’nin her bölgesinde yatırımları bulunan bir enerji şirketi olmakla beraber şirket, üretim gücünü sürdürülebilir kaynaklardan elde etmekte olup, rüzgâr, hidroelektrik ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanarak yeşil bir dünyaya katkı sağlıyor. 2022 yılında Türkiye’de rüzgâr enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 4‘ünü üreterek önemli bir rol oynuyor.

İlave kapasitelerle kurulu gücünü 2022 yılı sonunda 626 MW’a çıkaran Eksim Enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarında toplamda 1751 MW’lık bir portföye sahip olan Eksim, TÜREB Raporu’na göre, rüzgar enerjisinde kurulu güç sıralamasında 2022 yılında altıncı sırada yer aldı. Türkiye’deki yatırımlarıyla önemli bir tecrübe kazanan Eksim Enerji, Arnavutluk ve Özbekistan gibi farklı coğrafyalarda yapılacak ihalelere de katılma hakkını kazandı.

Yenilenebilir Enerji Dönüşümüne Yönelik Teknoloji Yatırımları Artıyor

Son yıllarda yenilenebilir enerji dönüşümü için geliştirilen teknoloji yatırımları hızla yükseliyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) “Yenilenebilir Enerji Finansmanı Küresel Görünümü 2023” raporuna göre, yenilenebilir enerji dönüşümü teknolojilerine yapılan küresel yatırım miktarı geçen yıl, bir önceki yıla oranla yüzde 19 artarak 1,3 trilyon dolara yükseldi.