Nvidia, Yeni Yapay Zeka Çipini Tanıttı

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, yeni nesil çip mimarisi ile geliştirdiği “Blackwell” adlı yapay zeka çipini tanıttı. Bu yeni nesil çip mimarisi, yapay zeka teknolojilerindeki ilerlemeleri desteklemek amacıyla tasarlandı.

Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, şirketin GPU Teknoloji Konferansı’nda yaptığı konuşmada, veri miktarının artacağını ve daha büyük grafik işleme birimlerine ihtiyaç duyulacağını belirtti. Huang, mevcut Hopper çip mimarisinin “olağanüstü” olduğunu ancak daha büyük GPU’ların gerekliliğine vurgu yaparak, matematikçi David Blackwell’in adını taşıyan yeni nesil çip mimarisini tanıttı.

Blackwell’in bir çip değil, bir platform olduğunu belirten Huang, şirketin bu yeni mimariyle trilyon parametreli büyük dil modellerini gerçek zamanlı olarak çalıştırırken enerji ve maliyet tasarrufu sağlayacağını ifade etti. Şirketten yapılan açıklamada; Blackwell platformunun önceki modele göre yüzde 25’e kadar daha az maliyet ve enerji tüketimiyle trilyon parametreli büyük dil modelleri üzerinde gerçek zamanlı üretken yapay zeka oluşturmayı mümkün kıldığı belirtildi.

Açıklamada Blackwell’i kullanması beklenen şirketler arasında Amazon Web Services, Dell Technologies, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla ve xAI’nın yer aldığı kaydedildi. Ayrıca ilk Blackwell çipi GB200’ün bu yılın sonlarında piyasaya sürüleceği bildirildi.