MTA, Metal ve Kömür Madeni Aramalarını Hızlandırıyor

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık, bu yıl doğrudan arama projeleri için 1,2 milyar liralık bir bütçeye sahip olduklarını ifade etti. Yanık, “İlk olarak Sinop-Boyabat Metalik Maden Aramaları ve Muş Kömür Aramaları projelerini tamamlamayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin maden kaynaklarını ortaya çıkarmak ve madencilik için altyapı verileri üretmek amacıyla projeler geliştirdiklerini belirten Vedat Yanık, projelerin hazırlık sürecinde potansiyel riskleri göz önünde bulundurarak olumsuzluklara karşı gerekli önlemleri aldıklarını vurguladı. Yanık, “Bu yıl içinde öncelikle Sinop-Boyabat Metalik Maden Aramaları ve Muş Kömür Aramaları projelerini tamamlamayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yürüttükleri “Jeokimya Araştırmaları” projesini de bu yıl sonuçlandırmayı planladıklarını belirten Yanık, “Bu kapsamda, alanında uzman mühendislerimiz arazi çalışmaları gerçekleştirerek, toprak ve derelerden örnekler almayı planladı ve bu çalışmaların büyük kısmını tamamladı.” değerlendirmesinde bulundu.

Vedat Yanık, 2024 Yılı Yatırım Programı’nda Maden ve Jeotermal Kaynak Arama ve Araştırmaları Projesi kapsamında doğrudan arama projeleri için ayrılan bütçenin toplamda 1 milyar 245 milyon 980 bin lira olduğunu açıkladı. Yanık, çatı proje içinde bu yıl için planlanan 12 farklı alt projeye dikkat çekerek, Türkiye genelinde maden arama çalışmalarının, alanında uzman ekipler ve nitelikli ekipmanlarla, dünya standartlarındaki analiz laboratuvarlarının desteğiyle gerçekleştirileceğini ifade etti.

Önümüzdeki Dönemler Maden Aramaları Artacak

Söz konusu projelerin, ABD, Çin, Rusya gibi ülkeler ve AB tarafından stratejik veya kritik ham madde olarak değerlendirilen bakır, alüminyum, grafit, nadir toprak elementleri gibi ham maddeler özelinde hazırlandığının altını çizen Yanık, şöyle dedi:

“Ekiplerimiz ilgili bölgelerde arazi çalışmaları gerçekleştirecek, bölgenin jeolojik yapısını ve oluşabilecek madenlerin sistemlerini araştıracak, uygun görülen alanlarda sondajlı arama faaliyetleri gerçekleştirecek. Arazi ve laboratuvar ortamında çeşitli analizler gerçekleştirerek bölgede cevherleşmenin olup olmadığını araştıracak olan ekiplerimiz, bu verileri yorumlayarak gerekli durumlarda daha detaylı incelemeler yapacak ve yine nihai olarak bulguları rapor haline getirecekler.”

Yanık, kömür aramalarına ilişkin projeler için toplam 261,4 milyon lira ve radyoaktif hammadde aramaları için 63,8 milyon lira ödenek ayrıldığını belirtti ve ekledi: “Kömür, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltma bağlamında birinci derece öneme sahip, bu durumun önümüzdeki dönemlerde de süreceği görülüyor. Ülkemizde nükleer santrallerin kurulması ve devreye alınması çalışmaları devam ediyor. Kurulacak santrallerin ilerleyen dönemlerde gereksinimi halinde hammadde ihtiyacının yerli kaynaklarımızdan karşılanabilmesi için kurumumuz tarafından Nevşehir-Avanos-Gülşehir ve Manisa bölgelerinde arama çalışmalarına devam ediliyor.”