MEGEM İle Sanayiye Kadın Eli Değiyor

MEGEM A.Ş.’ye başvuran ve eğitim gören kadın kursiyer sayısında önemli bir artış gözlemleniyor.

Eskişehir OSB içerisinde faaliyet gösteren Mesleki Edindirme ve Geliştirme Merkezi (MEGEM A.Ş.), sanayi sektöründe yaşanan ara eleman ve istihdam sorununa çözüm sunmaya devam ediyor. Mesleki eğitim konusundaki deneyimi ve istihdama katkısıyla örnek gösterilen MEGEM’de son yıllarda, eğitim alan ve işe yerleştirilen kadın kursiyerlerin sayısında ciddi bir artış yaşanmaktadır. 35. dönemde “Kalite Kontrol ve CMM Ölçüm Operatörlüğü, CNC Tezgâh Operatörlüğü, Kaynak Operatörlüğü, Makine Bakım Operatörlüğü ve Montaj Operatörlüğü” bölümlerinde toplam 30 kadın kursiyer eğitim alırken, birçoğu kurs bitmeden sanayi kuruluşlarında iş sahibi oldular.

Projelerde Kadınlar Rol Oynuyor

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, sanayide kadınların daha etkin bir rol almasını ve geliştirdikleri projelerle bu yönde adımlar attıklarını belirtti. Küpeli, bölgelerinde toplam çalışan sayısının 49 bin kişi olduğunu, bu sayının yaklaşık yüzde 25’inin kadınlardan oluştuğunu ifade etti. Başkan Küpeli, bu oranı daha da artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Sanayiye kadın eli değsin diyoruz ve bu doğrultuda önemli projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi (KASGA) adlı projemiz, bu çabalarımızın ödüllü bir örneğidir. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle hayata geçirdiğimiz projemizle, meslek sahibi olmak isteyen ve dezavantajlı gruplardan gelen kadınlar MEGEM bünyesinde aldıkları eğitimler sonrasında meslek sahibi oldular. Ayrıca, bölgemizde üretim yapan firmalarla yaptığımız iş birliği protokolleriyle kadın çalışan sayısını artırmayı ve daha geniş bir alanda kadın istihdamını hedefliyoruz” dedi.

Bölgemizde Çalışan Kadın Sayısında Artış Sağlanacak

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve MEGEM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samet Özkaya, merkezin 2009 yılından beri Eskişehir’deki ara eleman sorununa başarılı bir çözüm sunduğunu vurguladı. Yüzde 98 istihdam oranıyla dikkat çeken merkezde, son yıllarda kadın kursiyerlerin sayısında önemli bir artış yaşandığını belirten Özkaya, “Kadın kursiyerlerimizin sayısındaki bu artış bizi son derece memnun ediyor. 35. dönem eğitimlerimiz sona ermek üzere. Bu dönemde 108 kursiyerimizin 30’u kadınlarımızdan oluşuyor. MEGEM olarak her yıl 400’ün üzerinde kişiyi eğitip istihdam ediyoruz. Hedefimiz bu rakamı en kısa sürede yeni yatırımlarla 750’ye çıkarmak. Bu artışla birlikte kadınların eğitim gördüğü sayıda önemli bir artış yaşanacak ve bölgemizde çalışan kadınların oranı da belirgin bir şekilde artacak. Yapılacak çalışmalarla kadın kursiyer sayımızı daha da arttıracağız. Sanayimizin yeni işgücüne, özellikle de her alanda verimli çalıştıklarını gördüğümüz kadın işgücüne, çok ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Megem Sayesinde Bir Mesleğim Oldu

Lise eğitiminin ardından sanayi sektörüne yönelen MEGEM kursiyerlerinden Kayra Acartürk tereddütlerine karşın kursun çok verimli geçtiğini ileterek, “Üniversite sınavına girdiğimde kendime uygun bir bölüm bulamadım. Sonrasında bir tanıdığım aracılığıyla MEGEM ile tanıştım. Buraya hem sanayi ortamı oluşu hem bir meslek öğrenebilir miyim diye çok tereddütlü geldim, çünkü hiçbir deneyimim yoktu. Ancak eğitmenimiz sağ olsun bize çok yardımcı oldu. Hem eğitim olarak hem özgüven olarak verimli bir süreç yaşadım” dedi.