İTÜ ARI Teknokent Yatırım Fonu kuruyor

Teknoloji girişimlerini destekleyen İTÜ ARI Teknokent, bu yılın ikinci yarısında kendi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurmaya hazırlanıyor.

Gündem Teknoloji programının konuğu olan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Teknoparklarla ilgili kanun mevzuatında önemli bir gelişme oldu. Teknoparklar ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi’nden muafiyetlerinden elde ettikleri kazançlarının yüzde 3’ünü bir girişime ya da girişim sermayesi yatırım fonuna yatırması gerekiyor” dedi. Dikbaş, “Teknoparkta 340 AR-GE firmamız bulunmaktadır. Bu yıl içinde 15 bin nitelikli personel istihdam sağlamayı planlıyoruz. Kendi Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu kuruyoruz ve bu fonu, kendi dikey alanlarında büyüyen girişimcilere yönelik oluşturuyoruz. Bu platformu çeşitlendirerek büyütmek istiyoruz. Girişimleri güçlü tutmak, ekosistemimizi genişletiyor. 2024 yılında en önemli hedefimiz bu. Fonumuzu bu yılın ikinci yarısında kurmayı planlıyoruz. İTÜ, büyük bir camia ve fonumuzu üniversitemizin mezunlarının katkıları ve yurtdışından oluşan portföyümüzle kuruyoruz” şeklinde planlarını paylaştı.

2024 İhracat Hedefimizde Yüzde 20’lik Artış Öngörüyoruz

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü, yıl genelindeki hedefleri hakkında şunları söyledi: “Bu yıl ihracatta geçen yıla göre yüzde 20’lik bir artış bekliyoruz. Ciro tarafında ise 2023’te 26 milyar TL gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise bu rakamı 40 milyar TL’ye taşımayı planlıyoruz. TL’nin değer kaybına karşı pozisyonu korumak da çok önemli.”

Yurtdışındaki planlarına dair konuşan Attila Dikbaş, “Avrupa’ya Londra’dan giren İTÜ ARI Teknokent, Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’na ilk burada başladı. Yeni program 22 Nisan’da başlıyor. Ardından Almanya, Hollanda gibi ülkelerde de bu programı başlatacağız. Sadece İTÜ ARI Teknokentteki değil, diğer teknokentlerdeki girişimler de bu programa katılabilecek. Amacımız girişimcilere, yurtdışında her türlü desteği sağlamak. Yaklaşık olarak 13 ila 15 girişimciyi bu programa dahil ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Yapay zekaya ilgi duyan ülkelerden Almanya, özellikle otomotiv endüstrisinde yapay zeka teknolojileri üretiyor. İTÜ ARI Teknokent’teki girişimlerin faaliyet gösterdiği ana alanlar arasında yapay zeka ve yazılım bulunuyor. Otonom araçlar, yakıt ve enerji teknolojileri geliştiren firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca, Almanya Sanayi Odası ile gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri bulunuyor. Almanya’da yatırım odaklı INNOGATE Programı’nı başlatma planları içerisindeyiz.