Intel, Çip Farikası Kurmaya Hazırlanıyor

ABD’li çip üreticisi Intel, Polonya‘da 4,6 milyar dolarlık bir fabrika inşa etme planlarına başladı.

ABD merkezli yonga üreticisi Intel, Polonya’da 4,6 milyar dolar değerinde yarı iletken montaj ve test tesisi kurma çalışmalarına başlıyor. Şirket, Almanya’nın Berlin kentinde planlanan bir üretim tesisi için ise daha fazla sübvansiyon taleplerine boyun eğeceğini düşünüyor.

Intel, Polonya’nın Wroclaw kentinde kurulacak tesisten “kritik montaj ve test kapasitesi talebi”ni karşılamayı hedefliyor. Şirket, bu tesisin 2027 yılına kadar tamamlanmasını planlıyor. Aynı zamanda Almanya’nın Magdeburg kentinde bulunan 17 milyar euroluk yonga plakası üretim tesisi de aynı tarihte faaliyete geçmesi bekleniyor.

Şirket, geçtiğimiz yıl Almanya’daki planlarını duyurduğundan beri, enflasyon ve yüksek enerji maliyetlerinin, hükümetin başlangıçta taahhüt ettiği 6,8 milyar euroluk sübvansiyonu yetersiz kıldığını iddia ederek Berlin ile yoğun müzakerelere başladı. Bu yüzden Intel, hükümetle daha iyi koşullar ve destekler üzerinde anlaşmayı hedefliyor.

Intel, şu anda 4 milyar euro ek bir devlet desteği talep ediyor. Ancak Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Financial Times’a verdiği bir mülakatta bu miktarı reddetti. Lindner, iki hafta önce yaptığı açıklamada “Bütçede daha fazla para yok.” şeklinde ifade etmişti. Intel ve Alman hükümeti arasında devam eden sürecin sonucu merakla bekleniyor. Ancak Alman medyası, Berlin’in Intel’in taleplerine boyun eğebileceğini bildiriyor. Pandeminin birçok önemli sektörde kıtlığa neden olmasıyla birlikte birçok Avrupa ülkesi Asyalı yarı iletken tedarikçilerine olan bağımlılıklarını azaltmak için bir yarış içerisinde bulunuyor. Alman hükümetinin, yerli yarı iletken üretimini teşvik etmek ve bu alanda bağımsızlığı artırmak amacıyla Intel ile yapılan müzakerelerde nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

Intel, çip üretimi ile birçok talebi karşılamayı amaçlıyor

Intel’in uzmanlaştığı çipler, örneğin; Avrupa’nın büyük otomotiv endüstrisinin ihtiyaç duyduğu türden değil. Bu durum, eleştirmenlerin Berlin’in Intel’e yakınlaşmasının vergi mükelleflerinin parasını en iyi şekilde kullanıp kullanmadığını sorgulamasına neden oldu. Özellikle Alman hükümetinin sübvansiyonları daha stratejik bir şekilde yönlendirmesi gerektiği ve yerli yarı iletken üretimi için daha uygun adımlar atılması gerektiği konusunda görüşler dile getiriliyor. Bu noktada devletin, ekonomik hedeflerle vergi mükellefleri arasında dengeyi sağlaması ve geleceğin teknolojik ihtiyaçlarına yönelik doğru kararları vermesi önem taşıyor.

İrlanda’da da wafer üretimi gerçekleştiren Intel, Polonya’da kurulacak tesisin yaklaşık 2,000 kişiye istihdam sağlamasının öngörüldüğünü açıkladı. Bu yatırımın bölge ekonomisi için önemli bir katkı sağlaması ve işsizlik sorununa çözüm sunması bekleniyor.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yapılan büyük yatırım hakkında “Polonya’nın küresel yarı iletken tedarik zincirindeki rolünü genişletmekten heyecan duyduğunu” ifade etti. Başbakan, bu dev yatırımın Polonya’nın teknoloji sektöründeki konumunu güçlendireceğini ve ülkenin yarı iletken alanındaki etkinliğini artıracağını vurguladı.