Hyundai’den Elektrikli Araçlar için Yenilik: Otomatik Şarj Robotu

Otomotiv devi Hyundai, elektrikli otomobiller için tüm ortamlarda kullanılabilecek bir otomatik şarj robotu (ACR) geliştirdi.

Elektrikli otomobillerin şarj bağlantı noktasındaki erişebilirlik sorunlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen marka, ACR’i 31 Mart-9 Nisan‘da 2023 Seoul Mobility Show‘da sergilemeye hazırlanıyor.

Geliştirilen ACR, şarj işlemi için istasyona yaklaşan araca kabloyu otomatik olarak takıp çıkarıyor. Yapay zekâ destekli robot, araç park konumundayken şarj portunu açmak için araçla iletişim kuruyor. Robot içinde yer alan kamera, konumu ve açıyı kolaylıkla hesaplayabiliyor. Robot, şarj cihazını alarak cihazı şarj portuna sabitliyor. Sonrasında ise şarj işlemi gerçekleştiriliyor. ACR, şarj sürecinin her aşamasında yer alıyor. İşlem bittikten sonra kapak kapatılıyor. Özellikle de karanlık ortamlarda şarj işlemini kolaylaştıran ACR, şarj işlemini pratikleştirecek.

EV şarj cihazlarının çoğunluğu açık havada ve korunaksız olarak hizmet veriyor. Hem olumsuz hava şartlarını hem de ağır kabloları düşünen Hyundai, Kore’deki AR-GE merkezinde bir elektrikli araç şarj istasyonu kurarak robotun değişik koşullardaki performansını ölçtü. Ayrıca ACR, araçları algılayarak kazaların önlenmesi kapsamında lazerli sensörlerden yararlanıyor.

ACR’nin Seoul Mobility Show’da sergilenmesinin ardında seri üretimi başlayacak. Sonrasında ise dünyanın birçok yerindeki şarj istasyonlarında yerini alacak.