Güneş Enerjisiyle Çalışan Nanomateryal Üretildi

Bilim insanları, temiz enerji üretimine katkı sağlamak amacıyla güneş enerjisi kullanarak sudan hidrojen açığa çıkarabilen yeni bir nanomateryal geliştirdi.

South China Morning Post’ta (SCMP) yer alan habere göre, bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip tarafından yapılan çalışma, geliştirilen nanomateryalin belirli sıcaklıklara veya basınç seviyelerine ihtiyaç duymadan hem tatlı hem de tuzlu suda kullanılabileceğini ortaya koydu.

Hidrojen, çevreye zarar vermeden enerji depolama açısından geleceğin umut vaat eden bir aracı olarak görülüyor. Bundan dolayı uzmanlar, güneş ışığını kullanarak suyu hidrojene dönüştürme çalışmalarına odaklandı.

Çalışmada nanomateryalin geliştirilmesi için ilham kaynağı olarak foto sentetik bakterilerden yararlanan bilim insanları, bu bakterilerin güneş ışığından verimli bir şekilde enerji aktarabilme özelliğini taklit ettiğini açıkladı. Bu çalışma kapsamında elde edilen hidrojenin sanayi ürünlerinde ve yakıt alanında metanol ve aldehit gibi kullanımlar için amaçlandığı belirtildi.

Güneş enerjisi materyaller için dönüm noktası

Hong Kong Üniversitesinde görev yapan ve çalışma ekibinin lideri olan David Lee Phillips, ekibin bir sonraki adımının, karbondioksiti faydalı maddelere dönüştürebilecek fotokataliz araç kitlerini oluşturmak olduğunu ifade etti. Geliştirilen nanomateryalin normal koşullarda kullanımının güneş enerjisi araştırmalarında “dönüm noktası” olduğunu savunan Phillips, “Nanomateryal doğal sularda yeterince kararlı. Bu büyük bir yenilik çünkü fotokataliz reaksiyonları için pek çok şey suda gerekli kararlığa sahip değil.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Hong Kong Üniversitesi’nden bir diğer araştırmacı Guo Zhengxiao ise nanomateryal sisteminin bir başka avantajının yüksek saflıkta ürünlerin üretilebilmesi olduğunu belirterek, bu teknolojiyle çevre dostu ve ekonomik ürünlerin üretilebileceğini ifade etti.

Söz konusu araştırma, “Nature Catalysis” dergisinde yer almıştır.