Enerjisa Enerji, Yapay Zeka Yolunda İlerliyor

Enerjisa Enerji, “Herkes için daha iyi bir gelecek” vizyonu doğrultusunda sunduğu hizmetleri ve dijital çözümleri, yapay zeka ile birleştirerek müşteri deneyimini geliştirmeye devam ediyor.

Şirket, doğa dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ürünleriyle müşterilerine enerji tüketiminde tasarruf ve verimlilik sağlayan çözümler sunmaya devam ediyor. Şirketin açıklamasına göre, 22 milyondan fazla kullanıcıya yönelik olarak sunulan hizmetlerini ve çözümlerini 7/24 dijitalleştirerek yapay zeka kullanımını da müşteri hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor.

Ayrıca şirket, yapay zeka teknolojilerinin kullanımıyla büyüme, gelir artışı, maliyet düşüşü, kalite artışı ve genel verimlilikte elde ettiği iyileştirmeleri somut çıktılarla kamuoyuyla paylaşarak enerjinin dijitalleşme sürecinde örnek bir rol üstleniyor. Elektrik dağıtımı, perakende satış ve müşteri çözümleri alanlarında faaliyet gösteren Enerjisa Enerji, işleyişlerine yapay zeka teknolojisini de entegre ederek dijitalleşmeyi tüm operasyonlarına yayıyor.

Enerjisa’nın Dağıtım Şirketleri, enerji talep tahmini, kayıp kaçak tahmini, sayaç arıza tahmini, solar/şebeke bakım operasyonları, sosyal medya duygu analizi, CBS veri kalitesi, bakım saha operasyonları, çağrı merkezi analitiği gibi çeşitli operasyonel alanlarda faaliyet gösteriyor.

Enerjisa, Enerjiyi Teknolojiyle Buluşturuyor

Perakende Satış Şirketleri ise fiyat tahmin modeli, uzun dönemli talep tahmini, müşteri ödeme kanal haritası, davranışsal skor tahmini, tahsilat trend analizi, vade gün tahmini, fatura itirazı tahmini, müşteri yorumları analizi gibi birçok operasyon üzerinde çalışıyor. Enerjisa Müşteri Çözümleri AŞ ise GES üretim tahmini operasyonunda, dijitalleşme ve yapay zeka uygulamalarıyla müşteri memnuniyetinde artış, saha ekiplerinin verimliliği, iş gücü kazanımı ve hasarlı envanter tespitinde belirgin verimlilik iyileştirmeleri elde ediyor.

Enerjisa Enerji Operasyon birimi, sayaçtan ödemeye yapılan tüm süreçlerinde AI ve RPA teknolojilerini kullanarak sektörde bir ilki gerçekleştiriyor. Enerjisa Enerji’nin perakende şirketi tarafından hayata geçirilen ‘Faturan Cebinde’ adlı proje, müşterilerin elektrik faturalarını kendi oluşturmalarını mümkün kılıyor. Bu mobil uygulama, faturalandırma sistemiyle entegre olarak çalışarak, müşterilere sayaçlarını mobil uygulama üzerinden tarayarak nümerik endeksleri veri tabanına iletmelerine imkan sağlıyor.

Yapay zeka uygulamalarıyla insan inisiyatifini en aza indirerek hata oranlarını azaltmanın ve veri odaklı kararlar almalarının önemli olduğunu vurgulayan Enerji Üst Yöneticisi Murat Pınar, şunları aktardı:

“Yapay zeka teknolojilerini sektörümüzün birçok iş alanına başarı ile entegre etmiş durumdayız. Enerjisa Enerji AŞ altında Perakende, Dağıtım ve Müşteri Çözümleri AŞ şirketlerimizin hepsinde AI (yapay zeka) teknolojisini kullanıyoruz. Yapay zeka teknolojimizi enerji sektörünün her alanında kullanarak, sektörde lider olma hedefini benimsemiş durumdayız. Yapay zeka teknolojimizi kullanmamızın temel amacı verinin analizi etkin bir şekilde yapmak, kaynakların etkin yönetimini sağlamak, iş süreçlerimizi optimize ederek operasyonel verimliliği artırmak, müşteri memnuniyetini yükseltmek, insan, sağlık ve çevre güvenliği konusunda riskleri azaltmak ve rekabet avantajı sağlamaktır. Tüm bunların yanı sıra yaptığımız her işte olduğu gibi, her adımımızı, üst çerçeve olarak sürdürülebilirliği düşünerek atmaya devam edeceğiz.