Bilim İnsanlarından Yeni Buluş: Beyin İmplantı

Bilim insanları, kullanıcıların sadece düşüncelerini kullanarak iletişim kurmalarını sağlayan bir beyin implantı geliştirdi.

Duke Üniversitesi’ndeki nörobilimciler, beyin cerrahları ve mühendislerin iş birliğiyle geliştirilen konuşma protezi, beyin sinyallerini doğrudan kelimelere çevirebiliyor. Araştırmacılar, bu yöntemin diğer beyin-bilgisayar arayüzü ve zihin okuma teknolojilerinden daha hızlı ve kullanışlı olduğunu iddia ediyor. Ayrıca nörolojik bozukluklardan mustarip kişilerin hayatlarını değiştirebileceğini belirtiyorlar.

Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Profesörü Gregory Cogan, “ALS veya locked-in sendromu gibi konuşma yeteneklerini bozabilen birçok hasta var.” dedi. Ancak mevcut iletişim araçları genellikle çok yavaş ve hantal, bu da bu hastaların iletişim kurmalarını zorlaştırıyor.

Ekip, özel tasarlanmış 256 mikroskobik beyin sensörünü posta pulu büyüklüğündeki tıbbi sınıf plastik bir parçaya yerleştirmeyi başardı. Bu sensörler, beyin ameliyatı geçiren hastalarda, tümör çıkarma gibi ilgili olmayan durumlar için test edildi. Katılımcılardan “kug” ve “vip” gibi anlamsız kelimeleri dinlemeleri ve ardından bu kelimeleri yüksek sesle söylemeleri istendi. Yapay zeka algoritması, sadece 90 saniyelik sözlü veri kullanarak sinirsel aktiviteyi kelimelere dönüştürmek için kullanıldı.

Bilim İnsanları, Araştırmanın Önemini Vurguluyor

Araştırmacılar, teknolojiyi şimdi hızlandırarak ve kablosuz hale getirerek geliştirmeyi planlıyorlar. Bu amaçla Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden 2,4 milyon dolarlık bir hibe aldılar. Profesör Cogan, “Hareket edebileceksiniz ve bir elektrik prizine bağlı olmak zorunda kalmayacaksınız ki bu gerçekten heyecan verici.” dedi.

Duke Beyin Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Jonathan Viventi ise şunları ekledi: “Hala doğal konuşmadan çok daha yavaş olduğu noktadayız ancak oraya ulaşabileceğimiz gelişimi görebiliyoruz.”

Araştırma, Nature Communications akademik dergisinde yayınlanan “High-resolution neural recordings improve the accuracy of speech decoding” (Yüksek çözünürlüklü nöral kayıtlar konuşma çözümlemenin doğruluğunu artırıyor) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.