WORLDEF’ten Türk Markalarına Sınır Ötesi E-Ticaret Üçgeni

WORLDEF, İstanbul, Dubai ve Riyad merkezli e-ticaret üçgeniyle Türk markalarını küresel pazarlara taşıyor. E-ticaretin yeni rotası Orta Doğu’dan geçiyor.

WORLDEF Kurucusu ve CEO’su Ömer Nart, Türk e-ticaret markalarının uluslararası pazarlara daha hızlı ve etkili açılmasını sağlamak için İstanbul, Dubai ve Riyad arasında stratejik bir e-ticaret hattı oluşturduklarını açıkladı. WORLDEF İstanbul 2025 etkinliği kapsamında konuşan Nart, bu yapı sayesinde sınır ötesi ticaretin daha erişilebilir hale geldiğini söyledi. WORLDEF Dubai’nin ikincisini gerçekleştireceğiz” dedi.

Nart, e-ticaretin sağladığı hızlı ve düşük maliyetli başlangıç imkanlarının geleneksel ihracata göre önemli avantajlar sunduğunu vurguladı. “Fiziksel showroom ya da büyük operasyonel masraflar yerine, güçlü dijital altyapılar sayesinde markalar uluslararası satışa çok daha hızlı başlayabiliyor” dedi.

WORLDEF etkinliklerinin, çok uluslu katılımcılar ve hizmet sağlayıcılar arasında köprü kurduğunu belirten Nart, bu platformlar aracılığıyla Türk markalarının dijital ihracat yolculuğuna rehberlik ettiklerini ifade etti.

FINTECHX E-Ticaretin Finansal Boyutunu Ele Alacak

Bu yıl 24-25 Eylül’de Sapanca’da düzenlenecek olan FINTECHX etkinliğiyle e-ticaretin finansal boyutuna odaklanacaklarını belirten Nart, “E-ticaretin iki ana unsuru var: lojistik ve finans. Ürünü göndermeden tahsilat yapabilmek için yerli fintech’lerle sınır ötesi iş birliklerini artırmak istiyoruz” dedi.

Etkinlikte en dikkat çeken konulardan biri de yapay zekanın e-ticarete etkisi oldu. Nart, “Yapay zeka 10 kişinin işini bir kişiye yaptırıyor. Çağrı merkezi, içerik yönetimi, veri girişi gibi operasyonları artık yapay zeka destekli araçlarla çok daha verimli yönetebiliyoruz. İki günde 50 kişilik iş gücünün yapacağı operasyonu AI ile tamamladık” dedi.

Nart, Türkiye’nin özellikle Orta Doğu ve Balkanlar gibi pazarlarda ciddi avantajlara sahip olduğunu söyledi. Irak, Azerbaycan, Romanya ve Yunanistan gibi ülkelerde Türk markalarına yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Nart, “Sınır ötesi ticaret, Türkiye için artık stratejik bir çıkış yolu. Geleneksel dağıtım modelleri yerini doğrudan tüketiciye ulaşan modellere bırakıyor” diye konuştu.

Önümüzdeki beş yıl içinde küresel e-ticaret hacminin 8-9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bunun 2-2,5 trilyon dolarlık bölümünü ise sınır ötesi ticaret oluşturacak.