Türkiye Seramik Sektöründe Küresel Marka Haline Geldi

Türkiye, seramik sektöründe ürün kalitesi, çeşitliliği ve tasarım gücüyle küresel arenada güçlü bir konuma ulaştı.

Türkiye, seramik sektöründe ürün çeşitliliği, kalitesi ve tasarım gücüyle küresel çapta marka ülkeler arasına girmeyi başardı. Isvea Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye’nin seramik sektöründe İtalya ile yarışır hale geldiğini belirterek, sektörün artık katma değerli üretimle öne çıktığını vurguladı.

Seramik sektöründe yüksek kaliteli ve yenilikçi ürünlere yapılan yatırımların arttığını belirten Çenesiz, özellikle su tasarruflu, hijyenik ve gelişmiş yıkama özelliklerine sahip ürünlerin öne çıktığını söyledi. Türkiye’nin sadece fiyat avantajıyla değil, ileri teknoloji ve tasarım gücüyle de rekabet ettiğini vurgulayan Çenesiz, “Artık Türk markaları Avrupalı oyuncularla eş değer olarak görülüyor” dedi.

Yeni Pazarlara Açılım ve İhracat Artışı

Isvea, vitrifiye seramik sektörünün en önemli fuarlarından ISH Frankfurt’ta büyük ilgi gördü. Bu ilgiyle birlikte Uzak Doğu’dan Güney Amerika’ya kadar genişleyen ihracat pazarlarını artırdıklarını belirten Çenesiz, 2024 yılında sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydettiklerini ve ihracatta %10’luk bir artış sağladıklarını ifade etti.

Isvea, Çorum’daki beş üretim tesisinde modernizasyon ve yenilenebilir enerji yatırımlarını tamamladı. Şirket, bu yıl tüm enerji tüketimini yeşil enerjiden sağlayacak projelerini hayata geçirecek. Ayrıca, dünyada ilk olacak bir geri dönüşüm tesisi kurarak endüstriyel atıkları hammadde olarak kullanmayı planlıyor. Çenesiz, karbon tüketimini ciddi şekilde azaltacak Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü ve yakında kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Gelecek Beklentileri ve Konut Sektörü

2024’ün ikinci yarısında sektörün hem yurt içi hem de yurt dışında büyüme göstereceğini belirten Çenesiz, konut projelerinin seramik talebini artıracağını vurguladı. Avrupa’da da konut arzına yönelik benzer bir ihtiyaç oluştuğunu söyleyen Çenesiz, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü sürdürebilmesi için döviz kurunun üretici enflasyonuna paralel şekilde artması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye, yenilikçi ürünleri ve güçlü ihracat stratejisiyle seramik sektöründe dünya çapında iddialı bir konuma yükselmeye devam ediyor.