Türk Telekom’dan Erişilebilirlikte Örnek Projeler

Türk Telekom’dan Engelliler Haftası kapsamında kültür ve eğitime erişimi destekleyen projeleriyle teknolojiyi iyiliğe dönüştürüyor.

Türk Telekom, “Türkiye’ye Değer” yaklaşımıyla teknolojiyi herkes için erişilebilir bir yaşama dönüştürmeye devam ediyor. Kurumsal sosyal sorumluluk anlayışıyla hayata geçirdiği projelerle dikkat çeken şirket, Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerle erişilebilirliği odağına aldı.

Türk Telekom’un ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezi’nde sürdürülen “Erişilebilir Tiyatro” projesi, görme ve işitme engelli sanatseverlerin sanata eşit şekilde erişmesini sağlıyor. Bu kapsamda sahnelenen “Sonbahara Son Güller” adlı tiyatro oyunu, canlı betimleme, özel sahne turu ve üst yazı uygulamaları ile herkes için kapsayıcı bir deneyim sunuyor.

Proje ile görme engelli katılımcılar, oyun öncesi düzenlenen sahne turunda dekorlara ve kostümlere dokunarak atmosferi deneyimliyor. Oyun sırasında ise kulaklıkla verilen betimlemeler sayesinde sahnedeki detaylara erişebiliyor. İşitme engelliler ise diyalogları anlık üst yazı sistemi ile takip edebiliyor.

Etkinlikler bununla da sınırlı kalmadı. Atatürk Kültür Merkezi Kütüphanesi’nde düzenlenen “Kitaplara Ses Ver” atölyesinde, görme engelliler için gönüllü kitap seslendirmek isteyen Türk Telekom çalışanlarına seslendirme teknikleri hakkında eğitim verildi.

Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Arif Sancaktaroğlu, erişilebilirlik odaklı projelere verdikleri önemi vurgulayarak, “Kültür-sanattan eğitime kadar uzanan sosyal sorumluluk projelerimizle herkes için eşit bir yaşam hedefliyoruz. Erişilebilir Tiyatro projemizle oyunları görme ve işitme engelli bireylerle buluşturmanın yanı sıra, Sesli Adımlar uygulamamızla Atatürk Kültür Merkezi’ni erişilebilir bir kültür alanına dönüştürüyoruz” dedi.

Şirketin görme engelli bireyler için sunduğu diğer önemli projelerden biri olan “Telefon Kütüphanesi” uygulamasıyla, kullanıcılar mobil cihazlar üzerinden sesli kitaplara kolayca erişebiliyor.

Görme engelliler için daha fazla sesli kitap üretilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen “Kitaplara Ses” uygulaması da bu vizyonun bir parçası. Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı iş birliğiyle hayata geçirilen uygulama, dileyen herkesin kitap seslendirmesine imkân tanıyor.

Türk Telekom, teknolojiyi insan odaklı bir yaklaşımla kullanarak, toplumsal yaşamın her alanında erişilebilir çözümler üretmeye devam ediyor.