Rosatom, Karbon Zirvesi’nde nükleer enerjinin düşük karbonlu doğasını ve yeşil dönüşümdeki stratejik rolünü anlattı.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, bu yıl 10’uncusu İstanbul’da gerçekleşen Karbon Zirvesi’nde, nükleer enerjinin sürdürülebilir dönüşümdeki stratejik rolüne dikkat çekti.
Temiz enerji ve çevre temalarının buluşma noktası olan zirvede 100’den fazla şirketten 1000’i aşkın katılımcı yer aldı. Zirvenin ana ortaklarından biri olan Rosatom, etkinlik programında aktif olarak yer aldı.
Rosatom Sürdürülebilir Kalkınma Departmanı Direktörü Polina Lion, gerçekleştirdiği sunumda, şirketin düşük karbonlu nükleer enerji çözümleriyle yeşil dönüşüme nasıl katkı sağladığını anlattı.
Sunumda, Rosatom’un geliştirdiği 3+ nesil VVER-1200 reaktörleri ve küçük modüler reaktör projeleri öne çıkarıldı. Lion, bu çözümlerin sürdürülebilirlik kriterleriyle olan uyumuna ve çevresel etkilerinin asgari düzeyde oluşuna vurgu yaptı.
Lion ayrıca, nükleer enerjinin yeşil taksonomilere uyumu, çevre dostu nitelikleri ve iklim odaklı finansal araçlar açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Karbon Nötr Gelecek İçin Kritik Bir Adım
Enerji sektörünün küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %70’inden sorumlu olduğunu hatırlatan Lion, düşük karbonlu kaynakların tüm ülkeler için dönüşümün merkezinde yer alması gerektiğini ifade etti.
“Nükleer santrallerin yaşam döngüsü boyunca sera gazı emisyonları oldukça düşüktür ve çevresel etkisi sınırlıdır. Güvenli işletim, güvenilir yakıt, az atık üretimi ve şeffaf atık yönetimi gibi kriterler, nükleer enerjiyi sürdürülebilir kılar” dedi.
Türkiye’de devam eden ‘yeşil taksonomi’ hazırlıklarına da değinen Lion, nükleer enerjinin bu belgeye sürdürülebilir enerji kaynağı olarak dahil edilmesini umduklarını belirtti. “Bu adım, Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefi açısından önemli bir fırsat sunuyor” diye konuştu.