Yarının Köyleri Projesi: Büyük Hedefler

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla yürütülen “Yarının Köyleri” projesi kapsamında yarıyıl tatili boyunca öğrencilere eğitim veriliyor.

Yarının Köyleri Projesi, Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliği ile teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla hayat buluyor.

Trendyol ve UNDP işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında Adana’nın Kürkçüler köyünde açılan merkez, iki haftalık yarıyıl tatilinde çocuklara geniş çaplı ve kapsamlı bir dijital eğitim olanağı sağlıyor.

5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin dahil olduğu yarıyıl programında çocuklar temel bilgisayar kullanımı, 3D tasarım, 3 boyutlu yazıcı kullanımı, block tabanlı kodlama, MBlock uygulaması ile robotik kodlama, temel elektrik elektronik bilgisi ve Ardunio ile robotik kodlama eğitimleri alıyorlar. 40 öğrencinin faydalanacağı eğitim, çocukların ilgi ve yetkinliklerini yakından gözlemleyebilmek amacıyla 10’ar kişilik gruplar halinde veriliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=4n1KwrmlgQA

YARININ KÖYLERİ’NE E-TİCARET ALANINDA DİJİTAL DESTEK

Projenin amacı, teknolojinin gücüyle köylerde yerel üretimi güçlendirmeyi, istihdamı artırmayı, sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü oluşturmayı, kültürel değerleri koruyarak, kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak.

Proje kapsamında, kurulan ve kurulması planlanan dijital merkezlerde öncelikle çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireyler destekleniyor. Bu merkezlerde, e-ticaret alanında ürün geliştirmeden markalaşmaya, paketleme tekniklerinden e-ihracata kadar geniş bir yelpazede eğitimler veriliyor. Ayrıca, sürdürülebilir üretim modelleri ve akıllı tarım uygulamaları gibi örneklerin yaygınlaştırılması ve üretim verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Buna ek olarak, bölgedeki yerel üreticilerin desteklenmesi ve ürünlerin e-ihracatla uluslararası arenada da başarıyla temsil edilmesi projenin önemli hedefleri arasında yer alıyor.

Proje, gelecek aylarda İzmir Ulamış ve Diyarbakır Bağıvar’da yeni dijital merkezlerle büyümeye devam edecek. Dördüncü “Yarının Köyleri” dijital merkezi için de Hatay’da çalışmalar sürdürülüyor. Projeyle 5 yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor.

author avatar
İpek Dogan