Yapay Zeka Destekli Dünyanın En Güçlü Robotu

Çinli şirket Unitree, Boston Dynamics’in insan benzeri robotuna rakip olacak yeni yapay zeka destekli robotunu tanıttı. Şirket, H1 adını verdiği bu robotu “Dünyanın en güçlü robotu” olarak duyurdu.

Robotik sistemler şirketi Unitree, dört ayaklı robot teknolojisinin önde gelen isimleri arasında gösteriliyor. 2017 yılında kurulan şirket, Go2 adını taşıyan dört ayaklı robotunun en son versiyonunu piyasaya sürdü. Unitree’nin web sitesinde tanıtılan H1 adlı robot, “dünyanın en güçlü genel amaçlı insansı robotu” olarak lanse ediliyor. H1, ileri düzeyde hız, güç, manevra kabiliyeti ve esneklik sunan güç aktarım organlarına sahip.

H1, yaklaşık olarak 1.80 metre yüksekliğe ve 47 kilogram ağırlığa sahip ve yüksek torklu bir eklem motoru ile dişli takımıyla donatılmış durumda. Robotun, 3D LiDAR sensörü ve derinlik kamerası bulunuyor. H1’in bacakları 5 serbestlik derecesi (DOF) sunarken, kollarında ise 4 DOF özelliği bulunuyor.

Yapay Zeka Desteli Robot, Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

Unitree, H1 robotunu 3,4 mil/saat (5,6 km/saat) hızında yürüyebilen ve karmaşık ortamlarda otonom olarak hareket edebilen bir robot olarak nitelendiriyor. Ayrıca robotun yapay zeka özelliklerine sahip olduğu da belirtiliyor. Interesting Engineering’in haberine göre; bu robot, denetim sektörlerinde yapay zeka kullanarak çoklu operasyonlarda etkili sonuçlar elde edebiliyor.

H1 robotunun resmi çıkış tarihi henüz açıklanmamış durumda, ancak 2024’ün ilk çeyreğinde teslimatlara başlanması planlanıyor. Fiyatıyla ilgili tahminler ise 150 bin dolar civarında olacağı bekleniyor.