Virgin Galactic, İlk Ticari Uzay Uçuşunu Yapacak

İngiliz iş insanı Richard Branson‘ın uzay yolculuğu hizmeti sunan şirketi Virgin Galactic, ilk ticari uçuşunu bu ayın sonuna kadar gerçekleştireceğini açıkladı.

Şirket,Galactic 01″ adlı ilk ticari uçuşunu 27-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yapılan açıklamaya göre, dünya atmosferi ile uzay arasındaki sınır olarak kabul edilen “karman hattı”na yapılacak uçuşun, yer çekimsiz ortamda deneyler gerçekleştirme amacıyla gerçekleştirileceğini bildirdi. Uçuşta, İtalyan Hava Kuvvetleri ve İtalya’nın Ulusal Araştırma Konseyi üyelerinden 3 kişinin yer alacağı belirtildi.

Şirket, 27-30 Haziran arasında planlanan “Galactic 01″den sonraki uçuşun ağustos başlarında gerçekleştirilebileceğini ve bunun ardından düzenli olarak aylık uçuşlar yapılacağını aktardı.

Virgin Galactic ilk ticari uzay uçuşunu bu ay içinde gerçekleştirecek

Uzayı 80 kilometre irtifadan seyretme ve birkaç dakika yer çekimsiz ortamda bulunma fırsatı sunan uçuş seferleri için şu ana kadar 450 bin dolardan 800 bilet satıldığı bildirildi. Açıklamanın ardından şirketin hisse değerleri yüzde 40 oranında artış gösterdi.

Virgin Galactic, daha önce de denemelerde bulunmuştu

Şirket, 12 Aralık 2020‘de gerçekleştirdiği SpaceShipTwo testinde roket motorunun çalışmaması nedeniyle başarısız olmuştu. Richard Branson da dahil olmak üzere 6 kişi, 11 Temmuz 2021‘de Virgin Galactic’in geliştirdiği Unity-2 uzay aracıyla uzaya seyahat etmişti. Şirketin “Unity 25” adlı roket motorlu uçağı ise mayıs ayında 2 pilot ve 4 yolcuyla New Mexico çölü üzerinden 100 kilometre irtifayı aşarak uzay eşiği olarak kabul edilen bölgeye çıkmıştı.