UEA: Yeşil Enerji Kapasitesi Altı Yılda 2,5 Katına Çıkacak

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar benzeri görülmemiş şekilde büyüyerek 2,5 katına çıkacağı öngörülürken, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP28) verilen “yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma” taahhüdü için hükümetlerin yatırımlarını hızlandırması gerekiyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (UEA) Yenilenebilir 2024 raporuna göre, dünya yenilenebilir enerji kapasitesinde yaklaşık son 30 yıldaki en hızlı büyüme görülüyor. Geçen yıl, 2022’ye göre 510 gigavatla yüzde 50 daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alındı; bu artışın yüzde 75’i güneş enerjisinden sağlandı.

Küresel yenilenebilir enerji gücündeki büyümede Çin liderliği çekerken, Avrupa, ABD ve Brezilya’daki yenilenebilir enerji kapasite artışı da rekor seviyeye ulaştı.

İklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynayan yenilenebilir enerjideki büyümenin hızlanacağı öngörülürken, 2028’e kadar dünya yenilenebilir enerji kapasitesinin 7 bin 300 gigavata ulaşması hesaplanıyor.

Büyümenin yüzde 95’i güneş ve rüzgardan beklenirken, bu artışın sürmesiyle küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla bugünkü seviyesine göre 2,5 katına çıkması öngörülüyor. Ancak geçen ay Dubai’de düzenlenen COP28’de anlaşılan “yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 itibarıyla üç katına çıkarma” taahhüdünün gerçekleşmesi için yatırımların hızlandırılması gerekiyor.

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması, söz konusu kapasitenin 2030 itibarıyla 11 bin gigavata ulaşması anlamına geliyor. Bu hedefin başarılması için politikalara ilişkin belirsizliklerin giderilmesi, yetersiz şebeke yatırımlarına çözüm bulunması, bürokratik engellerin kaldırılması ve izin süreçlerindeki aksamaların giderilmesine ihtiyaç duyuluyor.

UEA Başkanı Fatih Birol, mevcut politikalar ve piyasa koşullarıyla küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla 2,5 katına çıkacağını belirterek, bu hedefe ulaşmak için kara rüzgar ve güneş enerjisinin dünya genelinde fosil yakıtlardan daha ucuz olduğunu vurguladı. Ancak, gelişmekte olan ekonomilerde yenilenebilir enerji projelerine finansman sağlanması ve kapasitenin artırılması gibi önemli zorlukların olduğunu ifade etti.